| Serge Vilain, de voorzitter van het directiecomité van de GIMB, is de 65 voorbij. Hij zou opgeofferd worden na de heisa over de bestuursvergoedingen binnen de gewestelijke investeringsmaatschappij.

Derde GIMB-directeur ‘zal vertrekken voor verkiezingen 2019’

SDS
© BRUZZ
27/02/2018

Er is een politiek akkoord dat de gedelegeerd bestuurder van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij, Serge Vilain, moet vertrekken voor de verkiezingen van 2019. Dat vernam BRUZZ. Na de hervorming van de GIMB-top mogen slechts twee directeurs overblijven, nadat in 2017 bleek dat de vier directeurs samen ruim één miljoen euro verdienden.

In maart 2017 kwam aan het licht dat de vier directeurs van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij (GIMB) samen jaarlijks ruim één miljoen euro opstreken. Vanwege die exorbitante vergoeding kondigde bevoegd minister Didier Gosuin (Défi) aan dat hij het aantal directeurs van vier naar twee zou terugbrengen.

Eén directeur, algemeen directeur Eddy Van Gelder, werd 65 en ging met pensioen. Maar de drie andere directieleden zitten nog altijd op hun plek, stelde BRUZZ afgelopen week vast. Voor de directeur 'te veel' stelde minister van Economie Didier Gosuin (Défi) in maart 2017 pensionering als piste voor, “maar die beslissing ligt bij de persoon zelf”, klonk het toen.

Intussen is er volgens ingewijden een politiek akkoord dat de voorzitter van het directiecomité, Serge Vilain, “moet aftreden voor de verkiezingen van 2019”. De bestuurder van PS-signatuur is volgens L’Echo de pensioengerechtigde leeftijd al voorbij. Maandagavond kwam de raad van bestuur van de GIMB bijeen. Een functieprofiel voor een voorzitter stond op de agenda.

Twee overige directeurs

De huidig adjunct-directeur bij de GIMB Etienne Noël is 61 en denkt nog niet aan zijn pensioen, laat hij aan BRUZZ weten. “Ik zou graag mijn professionele carrière bij de GIMB afmaken.”

Etienne Noël, Serge Vilain en Eddy Van Gelder (GIMB)

| Etienne Noël, Serge Vilain en Eddy Van Gelder op voorstelling van het jaarverslag van 2010 van de GIMB (archief.)

Als Noël (Libéraux Schaerbeekois, scheurlijst van de MR) voor de GIMB kan blijven werken, stopt hij wel als schepen in Schaarbeek. “De nieuwe gemeentewet, die na de gemeenteraadsverkiezingen van kracht zal zijn, laat geen cumul meer toe.”

Maar Noël doet de politieke deur nog niet definitief dicht. “Alles hangt af van wat de algemene vergadering in mei beslist. Daar wordt gestemd over de statutenwijziging. Als de structuur van het directiecomité wijzigt, ga ik met de raad van bestuur bekijken waar ik mij het nuttigst kan maken voor de organisatie.”

De laatste GIMB-directeur, Jean-Luc Vanraes (Open VLD), nam in 2017 nog ontslag als OCMW-voorzitter in Ukkel om bij de GIMB aan de slag te kunnen blijven. Vanraes, die in april 64 wordt, ambieert een van beide nieuwe directeursposten bij de investeringsmaatschappij. BRUZZ kon hem niet bereiken voor dit artikel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , brandweer , SIAMU

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni