'Desnoods spreekt rechter zich uit over factuur van opvang'

© Bart Dewaele
| De Brusselse regering heeft de winteropvang voor daklozen verlengd, maar schuift de factuur wel door naar de federale regering. Staatssecretaris Theo Francken is niet zinnens die te betalen.
Updated: 04-05-2018 - 14:08

De Brusselse regering is bereid naar de rechter te stappen, indien de federale regering weigert de factuur voor de opvang van transitmigranten te betalen. Dat bevestigt het kabinet van Brussels minister Pascal Smet (SP.A) vrijdag aan BRUZZ.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet vrijdagochtend verstaan dat hij niet van plan is de factuur voor de Brusselse opvang van transitmigranten te betalen. Francken wil "0 euro" betalen voor die opvang en schuift de verantwoordelijkheid af op op de burgemeesters van Brussel (Philippe Close/PS) en Schaarbeek (Bernard Clerfayt/DéFI).

Factuur is voor federale regering

Na het sluiten van de winteropvang eind april kwamen heel wat mensen opnieuw op straat terecht. Daarom besliste de Brusselse regering het opvangcentrum in Haren langer open te houden. Omdat de meeste daklozen geen papieren hebben, is het volgens Brussel een verantwoordelijkheid van het federale niveau. En dus behoort de factuur de federale overheid toe, vindt de Brusselse regering.

"De Brusselse regering pakt die humanitair schrijnende situatie in Brussel-Noord en het Maximiliaanpark aan door het opvangcentrum in Haren opnieuw te openen. Tegelijkertijd vragen wij aan de federale regering om ons bij te staan en die mensen te begeleiden in de asielprocedure", zegt Mathias Dobbels van het kabinet-Smet aan BRUZZ.

'Rechter zal beslissen'

"De essentie is dat de mensen die op straat rondlopen een asielprocedure moeten doorlopen. Ofwel moeten ze terug naar het land waar ze de asielprocedure aangevraagd hebben, zoals de Dublinverordening voorschrijft. Ofwel moeten ze terug naar het land van herkomst. Het is aan staatssecretaris Theo Francken om daarop toe te zien", aldus Dobbels.

"De hele migratieproblematiek willen we niet voor de rechter brengen, maar we vragen wel dat er wordt samengewerkt. Als er een betwisting is over de factuur voor de opvang, zal de rechter daar wel over beslissen. Maar de factuur is niet de essentie", benadrukt de woordvoerder van minister Smet.

Lees hieronder exclusief de integrale brief die de Brusselse regering vrijdag richtte aan premier Charles Michel (MR) en Francken:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?