Dolf Cauwelier, eerste 'groene' in Brussels parlement, overleden

© BRUZZ
| Dolf Cauwelier

Dolf Cauwelier, de eerste Nederlandstalige 'groene' in het Brussels parlement, is op 86-jarige leeftijd overleden. Toen Cauwelier in 1989 verkozen werd, heette de partij nog Agalev, wat stond voor Anders Gaan Leven. Hij bleef parlementslid tot 1995.

Cauwelier was een beminnelijk man, maar hij aarzelde niet om stevige standpunten in te nemen. Vaak was hij radicaler dan Ecolo, de zusterpartij waarmee hij samen op de oppositiebanken zat. Zo vond Cauwelier dat een aanzienlijk deel van het Zoniënwoud aan de natuur moest worden teruggegeven. Ecolo vond dit te verregaand en legde de nadruk op gezinsrecreatie.

Taalgebruik in ziekenhuizen

Cauwelier had ook een stevige Vlaamse reflex. Hij kon zich behoorlijk opwinden over Nederlandsonkundige artsen in de bicommunautaire ziekenhuizen. “Die doen niet aan geneeskunde, maar aan diergeneeskunde,” zo zei hij kort en bondig. Het leverde hem een krantenkop op in Het Laatste Nieuws, maar weinig applaus op de banken van het parlement. Omdat hij een bondgenoot had in de regering, de Vlaamse socialist Rufin Grijp, heeft Cauwelier wel zijn stempel kunnen drukken op het taalgebruik in de ziekenhuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?