Els Ampe (Open VLD) tegen kandidatuur Khattabi voor Grondwettelijk Hof

© PhotoNews
| Els Ampe (Open VLD) in het Vlaams parlement.

Els Ampe, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, kondigt aan dat ze vrijdag tegen de kandidatuur van ex-Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi voor het Grondwettelijk Hof zal stemmen.

Morgen omstreeks elf uur stemt de Senaat over de kandidatuur van ex-Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi voor de post van rechter bij het Grondwettelijk Hof. Na een eerder uitstel in december lijkt Khattabi nog steeds niet te kunnen rekenen op de nodige tweederdemeerderheid bij de geheime stemming.

Het Vlaams Belang en de N-VA winden er geen doekjes om: zij zijn openlijk tégen de kandidatuur van Zakia Khattabi om voorganger Jean-Paul Snappe, die met pensioen gaat, te vervangen, en ook bij de liberalen van Open VLD en MR is er grote twijfel. De kritiek luidt onder meer dat Khattabi te links-activistisch zou zijn en dat ze niet over een juridisch diploma beschikt.

Ampe: 'Ik steun haar niet'

Els Ampe - Vlaams Parlementslid, senatrice en kandidaat-voorzitter bij Open VLD - kondigde vandaag aan in De Standaard tegen Khattabi te zullen stemmen. ‘Onze fractie heeft nog geen standpunt bepaald, maar ik wel. Ik steun haar kandidatuur niet.’

De woordvoerder van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten laat weten dat de fractie geen enkele commentaar geeft over dit dossier.

Het Grondwettelijk Hof bestaat uit zes juristen en zes voormalige parlementsleden met minstens vijf jaar ervaring op de teller. De kandidaten moeten minstens veertig jaar oud zijn. De Kamer en de Senaat leggen afwisselend een lijst met kandidaten voor. Ditmaal is het de beurt aan de Senaat. De lijst moet steun krijgen van een tweederdemeerderheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?