Els Ampe

Els Ampe (Open Vld) valt eigen partij frontaal aan na barslechte peiling

JB
© BRUZZ
10/06/2023

In een nietsontziende boodschap heeft Els Ampe via sociale media gereageerd op de historisch slechte score van Open Vld in een peiling van DPG, RTL en Le Soir. Ampe laat geen spaander heel van het partijbestuur en enkele liberale kopstukken. “Hoe geloofwaardig ben je met de minister van Gelijke Kansen als heel je partijtop vol zit met ‘zoontjes van’?”

Op één jaar van de verkiezingen behaalt Open Vld volgens de peiling nog maar 8,3 procent, een historisch laag cijfer. Enkel Groen scoort slechter dan de partij van premier Alexander De Croo.

‘Stampij maken’

Voor Vlaams parlementslid en Brussels gemeenteraadslid Els Ampe is de peiling de aanleiding om nog eens stevig van leer te trekken tegen haar partij. In een filmpje dat opgenomen werd voor de hoofdzetel in de Melsensstraat fulmineert ze zonder verpinken tegen de liberale koers en de partijtoppers.

“Je zou bij de ergste peiling ooit toch verwachten dat de partijkopstukken fysiek zouden bijeenkomen”, steekt ze van wal.

“Maar nee, het partijbestuur gaat online door. Erg. Daarom kom ik hier wat stampij maken”, waarmee Ampe verwijst naar de tweet van Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) na de betoging van Vlaams Belang in Brussel, waarin hij duidelijk maakte dat de aanhangers van de partij niet welkom waren in Brussel.

"Zet de mens en niet de politiek op één, anders ben je als partij ongeloofwaardig"

Els Ampe (Open Vld)

‘Zoontjes van’

Gatz krijgt verder in het filmpje nogmaals de wind van voren, net als andere partijprominenten.

“Hoe geloofwaardig ben je als je eigen minister van Begroting een gat slaat van één miljard? Hoe geloofwaardig ben je op Gelijke Kansen (een verwijzing naar Vlaams minister Bart Somers, red.) als heel je partijtop vol zit met ‘zoontjes van’? En is dat ‘puur blauw’-verhaal van de partijvoorzitter (Egbert Lachaert, red.) ritueel verbrand? Hoe kan je geloofwaardig een land leiden als je je partij niet eens kan leiden?”, vraagt Ampe zich af.

‘Doe liberaal’

Ampe stuurt in het filmpje zelf aan op “oplossingen”. “Wij zijn liberalen, doe dan liberaal. Zet de mens en niet de politiek op één, anders ben je als partij ongeloofwaardig. Als alle lasten op enkele schouders terechtkomen, dan zakt iedereen in en dan winnen de extreme partijen. Daarom roep ik alle liberalen op om aan de boom te schudden, anders blijft er straks geen blauw meer over in onze regenboog.”

Dat het niet botert tussen Ampe en de Brusselse liberalen is al langer bekend. De kans dat de Brusselse, die in 2019 nog 3800 stemmen binnenhaalde, bij de verkiezingen van volgend jaar nog op een Open Vld-lijst zal staan, lijkt ondertussen klein.

Recent verloor Ampe nog een interne machtsstrijd bij de Brusselse Open Vld nadat haar echtgenoot het onderspit moest delven voor Frédéric De Gucht in de voorzittersverkiezingen voor de liberale afdeling van Brussel-stad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni