Frédéric De Gucht, hier op archiefbeeld als CEO van Sprimoglass, is de nieuwe voorzitter van Open VLD Stad Brussel.

| Frédéric De Gucht, hier op archiefbeeld als CEO van Sprimoglass, is de nieuwe voorzitter van Open VLD Stad Brussel.

Interview

Nieuwe Brusselse Open VLD-voorzitter Frédéric De Gucht: 'Dit gaat niet over Ampe'

SD
© BRUZZ
31/03/2023

Met Frédéric De Gucht heeft de lokale afdeling van Open VLD in de Stad Brussel sinds donderdagavond een nieuwe voorzitter. Geboren in Vlaanderen, werkzaam in Wallonië en wonend in Brussel, noemt hij zichzelf 'un vrai Belge et Brusseleir'. Tussen de bedrijven door had de nieuwe voorzitter nog tijd voor een blitzinterview.

Wie is Frédéric De Gucht?

  • 41 jaar, groeit op in Vlaanderen maar woont al twintig jaar in Brussel
  • Directeur van het Waalse glasverwerkend bedrijf Sprimoglass sinds 2014
  • Studeerde af als handelsingenieur aan de VUB in 2006 en haalde een master marketing aan de ULB in 2013
  • Was eerder leerkracht wiskunde op een middelbare school
  • Werkte eerder voor een bedrijf gespecialiseerd in de installatie van offshore windmolens en voor een private equity fonds
  • Heeft twee kinderen

Aan de verkiezingen gaat een stevige strijd vooraf tussen de oude, lokale garde en de nieuwe lichting, gesteund door het partij-establishment.

Het is uiteindelijk Frédéric De Gucht, iemand van de nieuwe lichting, tevens zoon van oud-partijvoorzitter en ex-minister Karel De Gucht en broer van Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht, die aan het langste eind trok.

Bent u tevreden?
Frédéric De Gucht
: Als je meedoet met een verkiezing is het de bedoeling om te winnen, dan ben je inderdaad tevreden.

Hoe gaat u rust brengen in de afdeling?
De Gucht:
We hebben een nieuwe ploeg. Er zijn twintig bestuursleden verkozen, waarin zowel oud en jong in vertegenwoordigd zijn, die goed samenwerken om de verkiezingen van 2024 voor te bereiden.

Wat betekent dit voor Els Ampe? Is ze nog nummer één voor Open VLD in Brussel-Stad?
De Gucht:
Dit is iets dat ik niet goed heb begrepen, de afgelopen weken. Het gaat hier om een verkiezing van het partijbestuur van de Stad Brussel, niet meer en niet minder. Ik heb geen idee wie daar de politieke toekomst van Ampe aan heeft gekoppeld.

Ampe trekt wel de uitslag in twijfel. 20 april komt de Statutaire Beroepskamer samen om te bepalen welke leden stemgerechtigd waren. Hebben jullie te vroeg gecommuniceerd?
De Gucht:
Ik denk niet dat ze de uitslag in twijfel trekt. Ze heeft me gisteren nog gefeliciteerd.

U bent nu voorzitter, maar in een interview in 2006, toen u met uw vader meedeed aan het quizprogramma de Pappenheimers, zei u: ‘Ik heb helemaal geen politieke ambities.’ Wat is er veranderd?
De Gucht:
(lacht) Deze verkiezing gaat over de lokale partij. Politieke ambities hebben en effectief een mandaat ambiëren, daar is mijn mening nog niet over veranderd. Ik ben zo lang ik me kan herinneren al lid van Open VLD en woon al twintig jaar in Brussel.

Wilt u een andere koers varen dan uw voorganger?
De Gucht:
Ik ben nog geen 24 uur voorzitter. Zaterdag was er met het gewest een congres, dat is goed verlopen. Het is de eerste stap in de richting van de verkiezingen. Ik weet niet hoe meneer Neyts (Freddy, man van Annemie Neyts, red.) de lokale groep leidde, want ik was geen bestuurslid. Ik heb me geen kandidaat tégen iemand gesteld, ik heb mij kandidaat gesteld vóór het voorzitterschap. Ik ken Neyts trouwens niet persoonlijk.

Welke richting wilt u met Open VLD Brussel uit?
De Gucht:
Dat gaan jullie in de komende weken en maanden ontdekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni