Els Rochette (One.Brussels): ‘Onderzoekscommissie over Uber niet opportuun’

Els Rochette (One.Brussels) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019 Els Rochette (One.Brussels) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Els Rochette (One.Brussels)
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Els Rochette (One.Brussels)
Updated: 13-07-2022 - 14:43

Er gaan meer en meer stemmen op om een onderzoekscommissie op te richten in de schoot van het Brussels parlement naar de lobbypraktijken van Uber in Brussel. One.Brussels-Vooruit is daar geen voorstander van. “Staatssecretaris Pascal Smet kan ook gewoon in het parlement antwoorden.”

De PS wil een onderzoekscommissie naar de lobbypraktijken van Uber in Brussel, en krijgt de steun van Ecolo, PTB en Groen. Ook Vlaams Belang en N-VA zijn voorstander van zo’n commissie, die echte onderzoeksdaden kan stellen.

Zeker voor staatssecretaris Smet (One.Brussels-Vooruit) kan dat vervelend zijn. Uit de UberFiles waarover Le Soir, De Tijd en Knack berichten, blijkt dat Smet in de periode 2013-2018 erg nauwe banden onderhield met Uber-lobbyist Mark MacGann, tevens de klokkenluider van dit hele verhaal.

Voorlopig doen ze er bij het partijbureau van Vooruit het zwijgen toe. Het lijkt er niet op dat de positie van Smet in vraag wordt gesteld.

Parlementslid Els Rochette van One.Brussels, zelf geen lid van Vooruit, reageert wel bij BRUZZ.

Ze zegt aan BRUZZ24 het vertrouwen te behouden in de staatssecretaris. Ook al waren er, in de vorige legislatuur nauwe contacten met lobbyist McGann. Rochette: “Het is normaal dat er contacten zijn met de betrokkenen als je een beleid wil uitstippelen, dat je naar alle partners luistert. Smet kennende geloof ik niet dat er fouten zijn gebeurd. Hij is altijd erg professioneel. We hebben als politici allemaal informele contacten.”

Rochette is geen voorstander van een parlementaire onderzoekscommissie. “Neen, dat vinden we niet opportuun. Smet kan ook gewoon in het parlement antwoorden op de vragen die hem gesteld worden.”

Navraag bij het parlement leert dat dit niet klopt. Als er gewone actualiteitsvragen worden gesteld, moet de bevoegde minister antwoorden. Dat is vandaag niet meer Pascal Smet, maar minister-president Rudi Vervoort (PS). In het kader van een onderzoekscommissie (of van een bijzondere commissie) kan de voormalige bevoegde minister wél antwoorden.

Vrijdag wordt er in het Brussels parlement alvast een actuadebat gehouden over de Uber Files, waar de minister-president dus op vragen zal antwoorden.

Uber Files in Brussel

De wereldwijde onthullingen over techbedrijf Uber tonen aan dat Brussel een belangrijke stad was in de uitbouw van hun nieuwe taxistrategie én dat sommige politici nauwe banden hadden met lobbyisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?