Elsene verdeelt bevoegdheden van overleden schepen

© Saigneurdeguerre

Er komt geen vervanging in het Elsense college voor schepen van Openbaar Onderwijs en Gezondheid Marinette De Cloedt (MR). Dat laat burgemeester Dominique Dufourny (MR) weten. De Cloedt overleed afgelopen week, ze was 54. In plaats van een vervanging komt er een stevige bevoegdhedenwissel.

In plaats van De Cloedt te vervangen door een nieuwe schepen, verdeelt het college haar bevoegdheden. Schepen Yves de Jonghe d’Ardoye (MR) neemt Gezondheid over en schepen Nathalie Gilson (MR) neemt Openbaar Onderwijs voor haar rekening.

Dat gaat dan weer ten koste van twee van Gilsons bevoegdheden. Patrimonium verhuist zo van Gilson naar schepen Delphine Bourgeois (MR) en Leefmilieu gaat dan weer naar schepen Viviane Teitelbaum (MR).

Het lijkt er dus op dat Gilson hierbij meer verliest dan wint. Het is overigens niet de eerste keer dat ze bevoegdheden moet afgeven. Stedenbouw ging bijvoorbeeld al naar Teitelbaum na onder meer het Elsense Delhaize Molière-debacle. “Maar Openbaar Onderwijs is een belangrijks bevoegdheid, deze wissel is dus ook voordelig voor mevrouw Gilson,” klinkt het bij de partij.

Gauthier Calomne

Eerder schreef de Franstalige pers dat gemeenteraadslid en MR-fractievoorzitter Gauthier Calomne De Cloedt zou vervangen als schepen, maar dat klopt dus niet. “Hij gaat wel de liberale schepenen ondersteunen door hun acties te coördineren,” aldus de burgemeester.

“De pers is vooruit gelopen op de zaken,” zegt Calomne aan BRUZZ. “We wilden hier niet over communiceren zo kort na de dood van Marinette. Zij was een zeer gewaardeerd politica en dus gaan we door een zware periode. Daarom ga ik me de komende maanden extra inzetten om haar bevoegdheden bij de andere schepenen te ondersteunen.”

Het overlijden van De Cloedt creëert ten slotte wel een plekje in de gemeenteraad. Dat wordt opgevuld door Sophie Renders (MR). Zij wordt ingezworen als gemeenteraadslid op 26 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?