Elsense oppositie: 'College kondigt veel aan, maar overlegt niet'

© PhotoNews
| Christos Doulkeridis (rechts) na het partijbureau van Ecolo de dag na de verkiezingen van 14 oktober 2018.

Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen, die Ecolo en PS de macht opleverde in Elsene, maakt de oppositie het bilan op van de nieuwe meerderheid. En die oogt bijzonder mager, stellen Gautier Calomne (MR), Geoffroy Kensier (Objectif XL) en Anne-Rosine Delbart (Défi). "Enkel de punten waardoor de meerderheid een goed figuur slaat, halen de agenda."

Het trio hekelt in een interview met de krant Le Soir dat burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) nog steeds de gemeenteraad voorzit. Nochtans had hij beloofd die post af te staan aan. "Zes jaar geleden had huidig schepen Yves Rouyet vanop de oppositiebanken nochtans hetzelfde gevraagd, maar de groenen passen hun eigen regels dus niet toe", sneert Kensier.

Doulkeridis' onemanshow

Calomne valt hem meteen bij. "Dat zorgt voor problemen. De burgemeester is alomtegenwoordig, want kondigt interventies aan en beantwoord ze zelf namens zijn schepenen. Dat maakt de gemeenteraad niet meteen dynamisch. Het toont ook dat PS volledig gedomineerd wordt door Ecolo", aldus de voorzitter van de Elsense MR. De toon is gezet.

Een waslijst aan moties, lange gemeenteraden en het gebrek aan daadkracht: het zijn nog enkele grieven van de oppositie. "Er wordt heel wat aangekondigd, maar daar wordt dan geen gevolg aan gegeven. Denk maar aan de nachtraad of de participatieve burgervergaderingen", zegt Calomne. "Enkel de punten waardoor de meerderheid er goed uitkomt, halen de agenda."

Geen burgerinspraak

Ook het gebrek aan burgerraadpleging is een doorn in het oog van de oppositie. "De Elsensesteenweg zou 24 op 24 een voetgangerszone worden. Dat kondigde Ecolo in het groot en breed aan, maar na burgerprotesten moesten ze van het idee afstappen. Ook de beslissing om terrassen vanaf middenacht te sluiten en het Elsense advies over Good Move, gebeurde zonder burgerinspraak."

Tot slot hekelt de oppositie het uitblijven van ingrepen die de mobiliteit ten goede komen. "Er is nog geen waardig alternatief voor de wagen gekomen in Elsene. Een parking afbakenen voor deelsteps op het Flageyplein, dat is toch niet nuttig? Daar zit niemand op te wachten. Bied handelaars en leerkrachten liever een formule aan waardoor ze hun auto op bewonersplaatsen kunnen staan", besluit Delbart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?