Etterbeek toch niet in beroep tegen versmalling tunnelmonden Reyers

© Photonews
| Hoewel de Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf voor files blijft vrezen, ziet hij af van een rechtszaak rond de versmalling van de tunnelmonden aan Reyers

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) kondigde in december aan dat hij bij de Raad van State in beroep zou gaan tegen de plannen van het Gewest om alle tunnelmonden aan de Reyerstunnel te versmallen. De liberaal vreesde voor lange files. Maar De Wolf laat nu weten af te zien van de rechtszaak. Hij denkt de mogelijke verkeersellende niet hard te kunnen maken voor de rechter.

De Brusselse regering besliste eerder dit jaar dat de tunnels van het Reyerscomplex met één rijstrook versmald zullen worden, dus van twee naar één. Zo zou er bovengronds meer plaats vrijkomen voor fietsers en voetgangers. Tot grote vreugde van de gemeentebesturen van Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe, die actief geijverd hadden voor de inperking naar één rijstrook.

Maar de derde betrokken burgemeester, Vincent De Wolf van Etterbeek, vreesde dat de versmalling van de tunnelmonden zou leiden tot verkeersellende in de omliggende straten en in de Montgomerywijk. Hij kondigde aan naar de Raad van State te stappen.

'Studies spreken elkaar tegen'

De Wolf laat in de krant La Capitale nu echter weten af te zien van het geplande beroep. Dat plan zorgde destijds ook voor verdeeldheid in zijn eigen meerderheid: zowel PS-SP.A als Groen-Ecolo stemde tegen.

“De studies over de hoeveelheid verkeer spreken elkaar tegen", zegt hij aan de krant. "Volgens de eerste gaat de versmalling een permanente file creëren aan Montgomery en overal rond het Jubelpark, maar een tweede stelt het tegendeel. Omdat de Raad van State zich enkel uitspreekt op basis van evidente elementen, vinden wij dat het geen steek houdt om het beroep in te dienen."

Het gewestelijke project heeft bovendien ook de steun van de onmiddellijke buren, die denken dat de versmalling van de tunnelmond hen meer levenskwaliteit gaat bezorgen. “We zijn geen navelstaarders”, reageert De Wolf, die ook heeft gemerkt dat zijn buurgemeenten sterke voorstanders zijn van de versmalling.

“We blijven waakzaam en hopen dat de gevolgen niet al te negatief zullen uitvallen”, zegt de liberaal. De Wolf benadrukt dat Etterbeek wel nog altijd in beroep gaat tegen de herinrichting van het Schumanplein.

Tunnels

Verschillende autotunnels zijn dringend aan renovatie toe. Het beveiligen van alle tunnels zou meer dan 500 miljoen euro kosten. Vraag is hoe het Brussels Gewest dat kan betalen en hoe de mobiliteit moet georganiseerd worden tijdens de sluiting. Experts pleiten voor een definitieve sluiting op lange termijn om de autodruk te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?