EU-toppen: 'Gewest gebruikt maar 3,3 van 55 miljoen voor beveiliging'

N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche

N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche vindt dat de Brusselse politiezones onterecht de federale regering ervan beschuldigen hen te weinig middelen toe te kennen voor de beveiliging van Europese toppen.

Het Brussels Gewest krijgt jaarlijks een federale dotatie voor de financiering van veiligheidsmaatregelen tijdens Europese toppen. Dat bedrag werd tijdens de zesde staatshervorming opgetrokken van 25 naar 55 miljoen euro.

“Maar het Gewest gebruikt slechts 3,3 miljoen euro daarvan voor de toppen zelf,” stelt N-VA fractieleider Johan Van den Driessche. “Dat de federale regering de Brusselse politiezones op het vlak van EU-toppen onderfinanciert is dus fake news.”

Ook MIVB krijgt wat

Het stoot Van den Driessche tegen de borst dat drugcentrum Transit 5 miljoen euro uit het fonds kreeg.

"Dat drugsverslaving kan leiden tot verhoogde criminaliteit is wellicht zo, maar om daarom onder meer noodopvang, eerstelijnszorg, begeleiding en huisvesting met veiligheidsbudgetten te betalen, is een brug te ver,” zegt hij.

Daarnaast krijgt ook de MIVB 3 miljoen voor de uitwerking van onder meer een kansarmenbeleid.

"Samen vormt dit 8 miljoen euro of meer dan het dubbele van de hele toelage die de politiezones krijgen voor de EU-toppen. Volgens de twee grootste politiezones liggen die toelagen veel te laag. Van prioriteiten gesproken," stelt Van den Driessche.

Groen licht

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wijst erop dat het samenwerkingscomité – waar het Gewest samen met de federale overheid overlegt over de bestemming van het fonds – het licht op groen heeft gezet voor de uitgaven.

Het comité oordeelde dat dit valt onder de uitgaven voor veiligheid en preventie zoals wettelijk vastgelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?