Alexia Bertrand (Open VLD), staatsecretaris voor Begroting, in de Federale Kamer.
© PhotoNews | Alexia Bertrand (Open VLD), staatsecretaris voor Begroting, in de Federale Kamer.

Federale regering kreeg nog geen vraag van Brussel om bijdrage metro 3 te verhogen

© Belga
28/06/2023

De federale regering heeft nog geen officiële vraag gekregen van de Brusselse regering om haar bijdrage voor de geplande werken aan het metro 3-project in de hoofdstad te verhogen. Dat heeft staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) woensdag gezegd in de bevoegde Kamercommissie. Bertrand wees er op dat "dit project duidelijk de verantwoordelijkheid is van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de MIVB en Beliris".

De kostprijs van de werkzaamheden aan metrolijn 3 in Brussel valt fors hoger uit dan aanvankelijk becijferd. Het project gaat over de verlenging van de metrolijn van het Noordstation naar Bordet in Evere, een traject van 4,5 kilometer, waarbij sprake is van de aanleg van een tunnel en zeven stations. De offertes die Beliris kreeg, liggen 250 procent hoger dan de schattingen. De Brusselse regering had daarop laten weten dat ze bij de federale overheid zou vragen of die kon onderzoeken of ze in staat is om haar bijdrage voor de geplande metro Noord te verhogen.

Staatssecretaris Bertrand, die woensdag in de Kamercommissie Financiën vragen kreeg van Wouter Raskin (N-VA) en Pieter De Spiegeleer (VB), antwoordde dat de federale regering nog geen officiële vraag voor bijkomende financiering ontvangen heeft van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Dit project is duidelijk de verantwoordelijkheid van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, de MIVB en Beliris", voegde de staatssecretaris daar aan toe.

"Via Beliris wordt elk jaar een aanzienlijk bedrag ter beschikking gesteld voor een hele reeks zeer diverse projecten die de uitstraling van Brussel als hoofdstad van België en Europa moeten ondersteunen. In 2023 gaat het over circa 131 miljoen euro. In 2024 circa 143 miljoen euro. Via Beliris werd ook al een paar honderd miljoen euro aan prefinanciering voor metro 3 aan het BHG overgemaakt", aldus nog Bertrand.

"Het komt nu in de eerste plaats aan de regering van het Brussels gewest toe om samen met Beliris te analyseren welke oplossingen er mogelijk zijn om dit voor de hoofdstad belangrijk project te kunnen continueren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, aanleg metro 3, Alexia Bertrand, Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie