Formateurs: 'Geen garanties voor Open VLD'

© BRUZZ
| De Vlaamse liberalen van Open VLD (links kopstukken Guy Vanhengel en Sven Gatz, red.) zitten opnieuw aan de onderhandelingstafel met de PS, Défi, Ecolo, One.Brussels-SP.A en Groen.

De Brusselse formateurs zijn niet van plan de MR bij de coalitiegesprekken te betrekken. Open VLD leek dat vorige week te eisen toen de partij niet naar de formatiegesprekken kwam, maar schuift nu toch zonder garanties opnieuw aan de onderhandelingstafel.

Optimisme troef aan de ingang van het Brussels parlement. De Brusselse formateurs van Défi, Groen, Ecolo, One.Brussels-SP.A en PS kwamen goedlachs aan. En ze kregen opnieuw gezelschap van Open VLD. De Vlaamse liberalen hadden vorige week hun kat gestuurd naar de onderhandelingen, omdat ze wilden dat MR mee in de regering stapte. Aan Franstalige kant is daar evenwel geen animo voor.

"We werken met drie partijen (PS, Ecolo en Défi, red.) die een akkoord hebben gesloten. En we gaan niet van richting veranderen," zei formateur en ontslagnemend minister-president Rudi Vervoort (PS) bij het binnengaan in het parlement aan BRUZZ. De vraag van Open VLD om de MR mee in de regering te hijsen, is dus onbeantwoord gebleven. Garanties hebben ze niet gekregen, zeggen de socialistische en groene formateurs.

"Er zijn nooit garanties," gaf onderhandelaar voor Open VLD, Sven Gatz, ook zelf toe. "Maar die zijn ook niet nodig. Ons land staat voor moeilijke weken, maanden of zelfs jaren en dan zijn politieke families een element van stabiliteit. Dat blijven we belangrijk vinden. Maar wij hebben als Vlamingen niet de hefbomen om dat langs Franstalige zijde mogelijk te maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?