Francken houdt langverwachte speech aan VUB

© Toon Hendrikx
| Theo Francken, geflankeerd door VUB-rector Caroline Pauwels.
Updated: 15-05-2018 - 18:05

De lezing van staatssecretaris Francken aan de VUB is achter de rug. Vorig jaar werd hem de toegang nog versperd. Dinsdag vond op de campus wel een protestmars van onder meer de PVDA plaats tegen zijn komst, maar de staatssecretaris voor Asiel en Migratie kon daarna probleemloos de aula in. 

Francken had het in zijn speech over hem vertrouwde thema's als asiel, dubbele nationaliteiten en radicalisering. Hij herhaalde onder meer dat de opvang van vluchtelingen op Europees niveau georganiseerd moet worden. Enkel zo kan de toestroom aan bootvluchtelingen (en bijbehorende dodentol) gestuit worden. De staatssecretaris pleit verder onder meer voor vluchtelingenkampen in Tunesië, na een EU-Tunesiëdeal.

Weerwoord

Met de mars eerder dinsdagnamiddag wilden de actievoerders zich uitspreken tegen de komst van Francken, tegen racisme en voor mensenrechten. Op die manier wilden de actievoerders weerwoord bieden aan het discours van de staatssecretaris.

"Francken verspreidt overduidelijk racisme, het gaat van #opkuisen tot recent nog 'Arabische jongeren en stenen...'", zegt initiatiefneemster Naomi Stocker. "Bovendien ondermijnt Francken de mensenrechten, en erger nog, hij schendt ze. Met heel de Soedan-affaire, waar vluchtelingen teruggestuurd werden op risico van folteringen, schendt hij artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Iedereen die kritiek uit op zijn beleid wordt bovendien gecriminaliseerd. Kijk maar naar Unia en Artsen Zonder Grenzen."

Dat VUB-rector Caroline Pauwels de lezing van de staatssecretaris heeft ingeleid, vinden de actievoerders een fout signaal. Ze vinden dat de VUB zich "te gedienstig" opstelt tegenover een politieke machthebber onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. 

Theo Francken lezing
© Toon Hendrikx
| Een volle aula voor de lezing van Theo Francken.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?