Françoise Schepmans op weg naar het partijbureau van de MR op 27 mei 2019, de dag na de verkiezingen

| Françoise Schepmans op weg naar het partijbureau van de MR op 27 mei 2019, de dag na de verkiezingen.

Françoise Schepmans blijft schepen en parlementslid ondanks nieuwe statuten

© Belga
20/09/2021

Eerste schepen van Sint-Jans-Molenbeek Françoise Schepmans (MR) is niet van plan dat mandaat noch haar parlementszetel op te geven. Nochtans verbieden de nieuwe statuten, die de partij zaterdag goedkeuren, zo'n cumul. De Franstalige liberalen bevestigen, maar geven aan dat er binnenkort zal worden gepraat over een "verlichting" van haar taken.

Schepmans is eerste schepen in de Brusselse gemeente, waar ze voordien de burgemeestersjerp droeg. Sinds 2019 zetelt ze ook in het Brussels parlement en is ze fractieleider in het parlement van de Franse gemeenschap. Tijdens een statutair congres beslisten de leden van MR zaterdag echter dat een mandaat als parlementslid niet mag worden gecombineerd met een schepenambt in een gemeente met meer dan 50.000 inwoners. Sint-Jans-Molenbeek telt er bijna dubbel zo veel.

Volgens de krant Le Soir is Schepmans niet van plan te kiezen. Op de hoofdzetel van de MR reageert men niet verrast. De nieuwe statuten gaan vanaf maandag in, maar "het is normaal dat de spelregels niet veranderen tijdens een mandaat". Het principe was immers een ongeschreven regel op het moment van haar verkiezing. "Het is zoals de duur van het mandaat van de voorzitter. Dat zal gelden vanaf de volgende verkiezingen", zegt voorzitter Georges-Louis Bouchez.

In de tussentijd is het wel de bedoeling "de geest van de hervorming te respecteren", zegt Bouchez. "We gaan met Schepmans haar verantwoordelijkheden overlopen" en er zal in een nabije toekomst "een verlichting" komen. Dat hoeft niet te betekenen dat het schepenambt of de parlementszetel op de schop moeten. Volgens Le Soir zou Schepmans haar taak als fractieleider verliezen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni