Geen Nederlandstalige lijst meer in Linkebeek

© TAK
| Het TaalAktieKomitee houdt al jarenlang acties tijdens de gemeenteraad in Linkebeek. De vereniging wil dat het overleg daar in het Nederlands gebeurt, zoals de taalwet voorschrijft.

De Linkebekenaren moeten bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in het stemhokje niet zoeken naar een Nederlandstalige lijst. Prolink, de laatste Nederlandstalige lijst, houdt het voor bekeken. Met Activ’ is er wel nog een tweetalige lijst die opkomt in de Vlaamse faciliteitengemeente.

Dat meldt Het Laatste Nieuws. In Linkebeek krijgen Nederlandstalige politici al sinds 1982 geen voet meer aan de grond. Toen belandde het toenmalige LK2000 in de oppositie en daar zit het vandaag nog steeds. De lijst kreeg in aanloop naar de verkiezingen in 2012 met Prolink wel een nieuwe naam, maar verder veranderde er zo goed als niets.

De faciliteitengemeente zit nog altijd gevangen in een communautair kluwen. “Ik zie er het nut niet van in om nog langer deel te nemen aan deze vorm van bestuur", zegt huidig gemeenteraadslid voor Prolink Rik Otten.

"Toen huidig burgemeester Valérie Geeurickx en Yves Ghequière bekendmaakten met een eigen lijst naar de kiezer te trekken, hebben we hun een voorstel gedaan. Maar daar hadden ze geen oren naar."

‘Taalgemeenschappen eindelijk verzoenen’

Prolink houdt op te bestaan, maar kent wel een soort van doorstart met Activ’. Dat is een tweetalige lijst die ontstond op initiatief van Mitra De Kempeneer en waar heel wat leden van Prolink zich nu bij aansluiten. Roel Leemans is er daar een van.

“Het is tijd dat deze gemeente beleid begint te voeren rond sport, cultuur en mobiliteit. We mogen geen slaapdorp worden waar niets gebeurt. Hopelijk is dit eindelijk de start van de verzoening tussen beide taalgemeenschappen.”

De kans bestaat wel dat enkel de Franstalige kandidaten verkozen raken in oktober. “Dan krijg je opnieuw een eentalige gemeenteraad, maar dat is nu ook al het geval. Op zich zal dat niet zoveel aan de zaak veranderen”, zegt Otten nog aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?