Gemeenteraad houdt minuut stilte voor slachtoffers Nieuw-Zeeland

© MD/BRUZZ
| Minuut stilte op de gemeenteraad.
Updated: 18-03-2019 - 19:15

De voltallige gemeenteraad van de Stad Brussel heeft maandagavond een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland, maar ook in Utrecht te eren. “Ook in Brussel moeten we strijden tegen de groeiende islamofobie", sprak voorzitster Liesbeth Temmerman (Ecolo-Groen). In het stadhuis, maar ook in de gemeente Molenbeek is een rouwregister geopend.

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste de gemeenteraad te beginnen met een minuut stilte. Voor de 49 slachtoffers van de dodelijke en islamofobe aanslag in Nieuw-Zeeland, maar ook voor de slachtoffers van de schutter in Utrecht, kaderde voorzitster Liesbeth Temmerman (Ecolo-Groen). Ze herhaalde daarbij de woorden van de Nieuw-Zeelandse eerste minister. “They are us. Laten we daar even bij stilstaan en geen onderscheid meer maken tussen hun en onze waarden.”

Temmerman gaf ook aan zich zorgen te maken over de cijfers rond islamofobie. “Ook bij ons in Brussel gaan die in stijgende lijn. Het is dan ook onze plicht als politieke mandatarissen om daar tegen te strijden en te werken aan een inclusieve samenleving en die naar waarde te schatten.”

Ook steun uit Molenbeek

Ook gemeenteraadslid Els Ampe kwam namens de MR-Open VLD-fractie tussen. “In deze gruwelijk gewelddadige tijden willen wij een boodschap van hoop en tolerantie brengen. Mensen moeten verdragen dat ze een andere en verschillende mening hebben. Wij willen onze steun uitdrukken aan de slachtoffers en familie.”

In het stadhuis is ook een rouwregister geopend voor mensen die een boodschap willen schrijven naar aanleiding van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Ook in Sint-Jans-Molenbeek ligt een rouwregister. In de gemeentelijke scholen werd maandag ook een minuut stilte gehouden. “Het geweld tegen moslims is een zaak van iedereen. De afschuwelijke gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld worden hier ook in Molenbeek ervaren", zegt burgemeester Moureaux (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?