Gewest voorziet 30 miljoen euro 'ademruimte' voor gemeentes

20230621 1850 Verkiezingen Franstalig Bernard Clerfayt FDF bewerkt 20230621 1850 Verkiezingen Franstalig Bernard Clerfayt FDF bewerkt
© Photonews
| Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFI).
© Photonews
| Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFI).

De Brusselse regering stelt voor 30 miljoen euro nieuwe leencapaciteit ter beschikking van de Brusselse gemeenten. Het gaat om 15 miljoen euro in zowel 2023 als 2024. Bedoeling is om de Brusselse gemeenten wat financiële "ademruimte" te geven, zo zegt Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi).

De Brusselse gemeenten kampen met oplopende uitgaven. Zo stegen de uitgaven tussen 2022 en 2023 met 9 procent. Die stijging is onder meer toe te schrijven aan de stijgende loonkosten (verbonden aan de opeenvolgende indexeringen), de oplopende kosten verbonden aan gebouwen en de toenemende schuldenlasten door de stijgende rentevoeten.

"We hebben al uitzonderlijke steun geboden, maar de financiële toestand van de gemeenten blijft precair", zegt minister Clerfayt. Om de financiële last voor de gemeenten wat te verlichten, heeft de Brusselse regering op voorstel van Clerfayt beslist om nieuwe leencapaciteit ter beschikking te stellen.

Het gaat om een bedrag van 30 miljoen euro voor de periode 2023-2024. "We helpen de gemeenten, maar als tegenprestatie zullen zij zich moeten inzetten om maatregelen te nemen die hun budgettaire en financiële situatie verbeteren: het aanzuiveren van dubieuze vorderingen, provisievorming, kostenbeperking,...", preciseert de Défi-minister.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?