Een expat deponeert haar ingevulde stemregistratieformulier in de 'voting box'.

Gezien: Elsense groenen trekken naar expats met ‘voting box’

RVE
© BRUZZ
11/05/2018

Een ingeschreven expat is niet automatisch ook een stemgerechtigde expat. En dus trekken de Elsense groenen naar de tienduizenden nieuw- of niet-Belgische bewoners met een mobiele voting box. “Het duurt maar 45 seconden om dat stemregistratieformuliertje in te vullen."

Donderdag stond Ecolo-Groen Elsene op het Flageyplein met een zogenoemde voting box. Het is een grote rode brievenbus (inclusief vals B-post-logo) op een cargofiets. Voorbijlopende expats kregen de vraag om het stemregistratieformulier in te vullen, zodat ze naast inwoner ook stemmer kunnen worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Elsene.

“Iets meer dan de helft van alle mensen die we aanspraken op het plein waren effectief niet- of nieuwe Belg. Logisch als je weet dat die groep ongeveer de helft van de Elsenaren uitmaakt,” vertelt gemeenteraadslid uit de oppositie Bertrand Wert (Ecolo).

‘Ze weten het gewoon niet’

“De meesten weten gewoon niet dat ze hun stemrecht kunnen krijgen als ze gewoon dat formuliertje invullen. Het duurt ook maar 45 seconden en nadien zijn de mensen heel enthousiast. Ze stoppen het in onze rode brievenbus en wij brengen hun formulier dan binnen bij de gemeente,” aldus Wert, die zelf de Franse nationaliteit heeft. “Dat ze het niet weten en dat ze er ook niet mee bezig zijn, dat komt omdat de gemeente er nauwelijks over communiceert.”

In het hele Gewest zou het gaan om 300.000 potentiële kiezers. Expats die niet geëngageerd zijn, omdat ze niet geïnformeerd zijn. Ter illustratie: in Elsene bracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 maar 11 procent van de expatgemeenschap een stem uit.

“Da’s een probleem voor de democratie en voor de legitimiteit van het verkozen bestuur,” besluit het oppositielid. De groenen verduidelijken bij iedere voting box-deelnemer wel dat het over een initiatief gaat dat kadert binnen hún politieke campagne. De voting box-fiets rijdt tot 31 juli nog wekelijks uit in de straten van Elsene.

voting box elsene 2

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Politiek , expats , 1BRU1VOTE

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni