1762 OP STAP  Gilles Verstraeten 3

| Gilles Verstraeten (archiefbeeld).

Gilles Verstraeten (N-VA): 'Verplichte inburgering nu al voor de vierde keer uitgesteld'

© BRUZZ
09/12/2021

1 januari 2020. Dat was de datum waarop de verplichte inburgering in Brussel een feit moest zijn. Maar ook de deadlines van 1 januari 2021, de zomer van 2021 en 1 januari 2022 werden niet gehaald, betreurt Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA).

Minister Alain Maron (Ecolo) liet donderdag weten in het Brussels Parlement dat de nieuwe richtdatum 1 april 2022 is. De startdatum werd al meerdere keren uitgesteld. "De ordonnantie werd al in 2017 goedgekeurd in het parlement," herinnert Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA).

In de Commissie Gezondheid is bovendien gestemd over een toevoeging van de inburgeringsordonnantie waardoor gemeenten, de onthaalbureaus en de nieuwkomers via de ontwikkelde digitale applicatie het dossier van de nieuwkomers kunnen opvolgen.

Volgens Verstraeten is het tekenend dat dit nu nog moet gebeuren, terwijl in Vlaanderen de verplichte inburgering sinds 2004 al bestaat en Wallonië sinds 2016 volgde. “Van enige ernst of sense of urgency is in Brussel in dit dossier is al lang geen sprake meer. Op dit tempo is de kans klein dat de verplichte inburgering er nog deze legislatuur komt.”

Nog volgens Verstraeten heeft een verplichte inburgering veel voordelen waar Brussel en nieuwkomers baat bij hebben. “De gezondheidscrisis heeft duidelijk gemaakt dat een aanzienlijk deel van de Brusselaars geen toegang vindt tot cruciale diensten zoals een huisdokter of het OCMW en amper vertrouwen heeft in de overheden wat vaccinatie betreft.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni