Groen hekelt houding SP.A, Open VLD en CD&V in regeringscrisis

Bruno de Lille Bruno de Lille
© Dieter Telemans
© Dieter Telemans

Groen vindt de houding van de Vlaamse traditionele partijen in de Brusselse regering teleurstellend. “Het stormt in Brussel, maar voor de klassieke tripartite lijkt het bijna alsof er geen vuiltje aan de lucht is”, zegt Brussels fractieleider Bruno De Lille.

Groen roept de Vlaamse partijen in de Brusselse regering op om zich niet achter de Franstalige partijen te schuilen in de lopende gesprekken over goed bestuur. “Open VLD, CD&V en SP.A houden zich afzijdig in het debat over politieke vernieuwing en goed bestuur. Wie afwacht, neemt geen verantwoordelijkheid”, aldus fractieleider in het Brussels parlement Bruno De Lille.

‘Vanhengel en Debaets prediken status quo”
De Lille hekelt de houding van de Vlaamse meerderheidspartijen in de Brusselse regering. “De positionering van Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) en staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) is voor ons moeilijk te begrijpen.”

“De Brusselse politiek is vandaag het toonbeeld van een oude cultuur met een gebrek aan transparantie en achterkamertjespolitiek. Het is dan ook raar dat Vanhengel en Debaets niet verder komen dan een langgerekt pleidooi voor het status quo.”

“Huidig minister-president Rudi Vervoort (PS) opvoeren als reddende engel is op zijn zachtst gezegd weinig geloofwaardig. Ze lijken te denken dat ze kunnen verder doen zoals vroeger, zolang ze zich maar aan elkaar vastklampen. ”

Uitgestoken hand naar SP.A
Groen roept met name SP.A op om zich aan te sluiten bij hun oproep naar politieke vernieuwing in het Brussels Gewest.

“Ze hebben het stadsbestuur verlaten omdat ze afstand wilden nemen van de wanpraktijken van de PS. We reiken hen hierbij de hand om samen schoon schip te maken, niet enkel in Brussel Stad maar ook in het Gewest.”

Vanhengel: 'Groen zou beter moeten weten'
Vanhengel is het niet eens met De Lille en dient hem van antwoord. Hij wijst er op dat Ecolo en Groen tijdens de vorige legislatuur mee hebben bestuurd op gewestelijk niveau.

"Ze zouden dus beter moeten weten. Op amper twee jaar van de gewestraadsverkiezingen de ene oekaze na de andere uitspreken werkt eerder verlammend dan opbouwend", vindt de Open VLD'er. "Het is dus maar zeer de vraag of Groen een deel van de oplossing dan wel van het probleem is", kaatst hij de bal terug.

Debaets en ook Brussels minister Pascal Smet (SP.A) reageren met een tweet:

Mijn oproep was en is: zitpenningen decimeren, vzw's onder gewestelijke controle, decumul, etc. Beter lezen aub @BrunoDeLille

— Bianca Debaets (@BiancaDebaets) 26 juni 2017

.@BrunoDeLille nieuwe politieke cultuur nodig in Brussels Gewest. Er zal niet zomaar worden overgegaan tot de orde van de dag. Door niemand.

— Pascal Smet (@SmetPascal) 26 juni 2017

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?