Groen licht voor virtuele gemeenteraden

© SDS
| Een gemeenteraad in Schaarbeek, toen social distancing nog niet aan de orde was.

De Brusselse regering heeft dondernamiddag beslist dat gemeenteraden, tijdelijk en indien nodig, virtueel kunnen doorgaan. De bevoegdheden van de gemeenteraad kunnen anders ook worden gedelegeerd aan het schepencollege.

Op vraag van de negentien Brusselse gemeenten heeft de regering volmachten verleend aan het college van burgemeester en schepenen. Dat houdt in dat de bevoegdheden van de gemeenteraad (kunnen) gedelegeerd worden aan het schepencollege. Indien de gemeenteraad niet fysiek kan vergaderen, zijn virtuele vergaderingen mogelijk.

“De nieuwe gemeentewet die virtueel vergaderen mogelijk maakt, is natuurlijk een tijdelijke maatregel,” vertelt Pauline Lorbat, woordvoerster van Brussels minister van digitalisering Bernard Clerfayt. (DéFi) “Het is een soort van crisismanagement zolang het coronavirus de hoofdstad in haar greep heeft.”

Videoconferencing en elektronisch handtekenen

“Gemeenteraden kunnen plaatsvinden in de vorm van een videoconference,” vervolgt Lorbat. “Elektronische handtekeningen zijn vanaf nu toegestaan, en ook vragen die normaal gezien mondeling zouden moeten worden gesteld kunnen nu schriftelijk gebeuren.”

Coronapremie voor getroffen ondernemingen

De regering heeft ook beslist om een eenmalige premie toe te kennen aan ondernemingen met 50 werknemers die door de federale coronamaatregelen van 23 maart getroffen zijn.

Ondernemingen die moesten sluiten, krijgen een eenmalige premie van 4.000 euro per vestigingseenheid met een maximum van vijf eenheden. Het gaat onder meer om handelszaken, winkels, restaurants die meeneemmaaltijden aanbieden, hotels en kappers.

De steun is beperkt tot ondernemingen die minder dan 50 voltijdse equivalenten (VTE) tellen. Voor grotere ondernemingen denkt de regering aan leningen via finance.brussels. De premie geldt voor de naar schatting 24.000 getroffen ondernemingen in het Brussels Gewest.

Ze kunnen via een zo eenvoudig en zo soepel mogelijke procedure tegen het einde van volgende week een steunaanvraag indienen op basis van een online formulier op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW), die de premie zal beheren. Meer informatie is beschikbaar op de website 1819.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?