Josaphat site

| Het voormalige rangeerstation van Josaphat krijgt een nieuwe wijk van 1200 woningen. Buurtbewoners en natuurverenigingen verzetten zich hiertegen en de kwestie verdeelt ook de Brusselse regering.

Groenen donderdag weer aan regeringstafel: 'Aan de friche mag niet geraakt worden'

SVG
© BRUZZ
08/03/2023

De groenen zullen donderdag na twee weken afwezigheid terug op de ministerraad aanwezig zijn. Ze zullen er concrete projecten voorstellen, op de Josaphatsite en in de rest van de stad, om de wooncrisis te bezweren. "Maar aan de friche mag niet geraakt worden."

Dat heeft Ecolo-voorzitter Rajae Maouane gezegd op BX1.

Woningen kunnen er komen op het oostelijk deel van de Josaphat-site, aldus Maouane, maar niet op het stuk van de Josaphat-site dat bekend staat voor haar ‘hoge biologische waarde’. Ook in de rest van de stad zijn nog mogelijkheden voor de bouw van sociale woningen. “We zullen concrete projecten voorstellen,” zo zei ze.

Maouane voegde er aan toe dat die woonprojecten er veel sneller kunnen komen dan die op de friche Josaphat, waar een procedureslag dreigt.

Ze zegt dat de friche een van de laatste stukken nog niet bestemde natuur is dat nog overblijft in Brussel, dat bovendien de verbinding vormt tussen twee andere groenen zones.

Geïsoleerd

De kwestie verdeelt de Brusselse regering al maanden. Een Richtplan van Aanleg (RPA) voor de ontwikkeling van de site raakt maar niet goedgekeurd. Dat RPA moest het stedenbouwkundig kader vormen voor de ontwikkeling van de site.

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), eigenaar van het voormalig spoorterrein, heeft beslist om daar niet op te wachten en de opdracht voor de bouw van een eerste reeks van 509 woningen, buiten de regering om, toe te kennen.

Twee weken geleden heeft Ecolo daarop de regeringstafel verlaten, maar morgen, donderdag, zullen ze dus terug deelnemen aan de ministerraad. “We roepen de PS op om een oplossing te vinden.”

Ecolo en Groen lijken intussen wel steeds meer geïsoleerd te geraken binnen de regering. Vandaag heeft burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi) het project voor de bouw van 509 woningen op de Josaphat-site in de zakenkrant L’Echo verdedigd. Ze vindt het een evenwichtig voorstel waarbij er voldoende garanties zijn voor de biodiversiteit.

Ook de PS heeft maandag nog eens herhaald dat de toewijzing van de woningen op de Josaphat-site aan een consortium gewoon moet doorgaan, zelfs al is er geen Richtplan van Aanleg.

Standstill

Wanneer precies het contract aan het consortium wordt toegewezen is niet helemaal duidelijk. Er loopt nog een beroep tegen de beslissing van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, dat hier mee over moest beslissen.

De regering moet eerstdaags een standpunt formuleren op dit beroep, maar daar is geen consensus voor nodig. Als er niets beslist wordt, dan kan de toekenning van het contract aan het consortium gewoon doorgaan.

Ook het Woningfonds zou nog niet formeel beslist hebben, maar de raad van bestuur heeft de aanbesteding wel al goedgekeurd. Ook de raden van bestuur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting en Citydev hebben al groen licht gegeven.

Als de openbare aanbesteding gegund wordt moet er nog een standstill van veertien dagen gerespecteerd worden. Dat is de tijd dat de promotoren die de aanbesteding hebben verloren, beroep kunnen aantekenen. Er zou pas eind deze maand volledige duidelijkheid zijn over de gunning, en de voorwaarden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Schaarbeek, Politiek, josaphat-site, Rajae Maouane, Cécile Jodogne, Maatschappij voor stedelijke Inrichting, CityDev, woningfonds, brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij, Brusselse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni