Hoofddoekenverbod MIVB: regering bereikt nog geen akkoord

EC, GR, TRO
© Belga - BRUZZ
03/06/2021
Updated: 03/06/2021 13.26u

De Brusselse regering heeft donderdag nog geen akkoord bereikt over het dragen van religieuze tekens in publieke functies. Dat blijkt na afloop van de ministerraad. Ondertussen zegt Défi dat het zijn regeringsdeelname zal herevalueren als er geen beroep komt. "Voor ons zou het moeilijk zijn, mocht er geen klaar en duidelijke stelling komen over de neutraliteit in openbare functies", zegt Défi-minister Bernard Clerfayt.

Een vrouw werd tot twee keer toe niet in dienst genomen door de MIVB omdat ze een hoofddoek droeg. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij werd daarvoor veroordeeld door de arbeidsrechtbank en besliste maandagavond om daar geen beroep tegen aan te tekenen. Die beslissing om niet in beroep te gaan, houdt de Brusselse politiek nu al een week bezig.

Défi-parlementslid Christophe Magdalijns zei al dat hij uit de meerderheid zou stappen indien de MIVB niet alsnog in beroep zou gaan. Zijn partijvoorzitter François De Smet benadrukte donderdagochtend bij Bel RTL opnieuw dat zijn partij de regeringsdeelname zou herevalueren indien er geen andere beslissing volgt.

"Het zijn de bewindvoerders van de PS, Groen en Ecolo die geen beroep hebben ingesteld", klaagt De Smet. Een beslissing die "objectief moeilijk standhoudt" als we bijvoorbeeld de mening zien van advocaat Marc Uyttendaele die stelt dat het vonnis "slecht geconstrueerd is en elke neutraliteitspolitiek, wat die ook moge zijn, gelijkstelt aan discriminatie", legt de voorzitter van Defi uit. "Als we niet tot overeenstemming komen en als we de indruk hebben dat het beginsel van neutraliteit van staatsdiensten wordt geschonden, lopen we het risico op een probleem binnen de regering en zullen we onze deelname opnieuw evalueren."

'Geen consensus'

Minister-president Rudi Vervoort (PS) is zich bewust van de risico's die zijn regering loopt in dit dossier. "Dat hierover niets in het regeerakkoord staat is niet per toeval", zei hij op La Première. "Een regering werkt bij consensus, en hier is er geen aan de basis", beseft de socialist. "Als er één niveau relevant is" in het debat over neutraliteit in openbare diensten, is dat dat van het parlement. Vervoort zegt ook nog aan de RTBF dat hij voorstander is van een parlementair debat dat moet leiden tot een kader voor de hele administratie.

"Wat niet in het regeerakkoord staat, kan ook geen breekpunt worden"

Rudi Vervoort (PS), minister-president

Tijdens de ministerraad van donderdag is nog geen verder akkoord bereikt, vernam BRUZZ na afloop ter plaatse. "Ik kan kort zijn: we hebben een algemene discussie gehad en iedereen heeft zijn mening gegeven op een serene manier. We gaan die verder afstemmen binnen de eigen partijen", zei Rudi Vervoort. Tijdens de ministerraad van volgende week donderdag moet er wel een beslissing vallen, zei hij. Over de uitspraken van Défi-voorzitter François De Smet, zegt Vervoort: "Dat is deel van het politieke spel. Wat niet in het regeerakkoord staat, kan ook geen breekpunt worden. We moeten sereen kunnen verderwerken aan de andere dossiers."

Défi-minister van Werk Bernard Clerfayt zei na afloop van de ministerraad dat zijn partij nog altijd wil dat de MIVB beroep aantekent tegen het vonnis. "Wij vinden dat het arrest niet voldoende beargumenteerd is. In beroep zou de zaak een krachtiger juridisch middel zijn", zei Clerfayt. "Iedereen heeft zijn standpunt en we gaan een concrete oplossing zoeken in de komende dagen. Voor ons (Defi, red.) zou het wel moeilijk zijn, mocht er geen klaar en duidelijke stelling komen over neutraliteit in openbare functies."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, hoofddoekendebat, hoofddoek, MIVB, neutraliteit, verbod religieuze tekens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni