Gaetan Van Goidsenhoven (MR) en Nadia Kammachi (Ecolo-Groen) en Gilles Verstraeten (N-VA.)

| Gaetan Van Goidsenhoven (MR), Nadia Kammachi (Ecolo-Groen) en Gilles Verstraeten (N-VA).

Hoofddoekverbod Anderlecht: oppositie eist via motie het ontslag van schepen Kammachi

BVR
© BRUZZ
19/12/2023

De Anderlechtse gemeenteraadscommissie van maandagavond heeft de onduidelijkheid rond een diversiteitsrapport uit die gemeente niet opgehelderd. Schepen Nadia Kammachi (Ecolo) zou gelogen hebben over dat rapport. "Zij kon niet uitleggen hoe het komt dat de conclusies van dat rapport verschillen van wat ze ons daarover gezegd heeft," zegt Gilles Verstraeten (N-VA). Ook MR stelt dat ze "manifest gelogen heeft," en eist via een motie het ontslag van de schepen.

Eind november stemde de gemeenteraad van Anderlecht over een motie die levensbeschouwelijke tekenen moet toelaten in de administratie. Die motie werd ingediend door schepen voor Gelijke Kansen Nadia Kammachi, die zich daarvoor baseerde op een diversiteitsplan. In het rapport zouden een veertigtal bevraagde gemeente-ambtenaren duidelijk hebben aangegeven dat het hoofddoekverbod op de schop moet.

Die conclusie bleek niet in dat rapport te staan. Wel gaven vijf ambtenaren aan dit als prioritair te zien, maar de conclusie luidde dat het verbod verder onderzocht moet worden.

Geen antwoorden

Om de zaak op te helderen, hield Anderlecht een gemeenteraadscommissie achter gesloten deuren. Die stond eerst op 14 december gepland, maar kon uiteindelijk pas maandagavond doorgaan. De administratie gaf er uitleg over het diversiteitsplan, Kammachi en schepen van HR Allan Neuzy (Ecolo) beantwoordden vragen.

Al is dat relatief, zo stelt oppositielid Gilles Verstraeten (N-VA): "Op die commissie kwamen geen antwoorden op onze vragen. Mevrouw Kammachi kon niet uitleggen hoe het komt dat wat er in dat rapport staat, anders is dan wat zij ons gezegd heeft. Ze heeft zich daar ook niet voor geëxcuseerd."

Ook Gaëtan Van Goidsenhoven, fractieleider van MR, zegt geen excuses, schuldinzicht of verklaring gehoord te hebben op de commissie. "Ze heeft manifest gelogen," zegt Van Goidsenhoven. "Daarom heeft de MR een motie ingediend waarin we het ontslag van schepen Kammachi vragen. Als ze geen ontslag wil nemen, dan vragen we dat de burgemeester haar bevoegdheden afneemt." Verstraeten sluit zich aan bij die motie. "Ze is haar geloofwaardigheid kwijt," klinkt het.

Kammachi zelf ziet dat anders. "Meneer Neuzy, de burgemeester en ikzelf hebben samen met de administratie geantwoord op de vragen over het diversiteitsplan, dat donderdag op de gemeenteraad wordt voorgelegd," laat ze weten aan onze redactie.

Coalitiepartners stil

De coalitiepartners blijven voorlopig op de vlakte. Sofia Bennani van Les Engagés zegt "geen antwoorden te hebben gehoord," maar hoopt die op de gemeenteraad van donderdag alsnog te krijgen. "Het ontslag van Kammachi is nog niet besproken in de fractie," zegt ze.

Burgemeester Fabrice Cumps (PS) laat evenmin in zijn kaarten kijken. "Ik reserveer mijn commentaren voor de gemeenteraad van donderdag," zegt hij aan BRUZZ. Het is overigens nog niet helemaal zeker dat de motie dan behandeld wordt, mogelijk komt die pas op de gemeenteraad van januari aan bod.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Politiek, hoofddoekmotie, neutraliteit, integriteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni