Invoering Covid Safe Ticket vanaf 1 oktober onzeker

© Belga Images
| Op 1 oktober moet je in Brussel het Covid Safe Ticket (CST) gebruiken om toegang te krijgen tot café en restaurant.
Updated: 27-09-2021 - 13:41

De ordonnantie die het Covid Safe Ticket in Brussel invoert zal ten vroegste volgende week goedgekeurd kunnen worden. De invoering op 1 oktober lijkt daarmee moeilijk haalbaar. "We hopen tegen de plenaire vergadering op donderdag meer duidelijkheid te hebben", zegt Zeynep Balci, de woordvoerster van minister-president Vervoort (PS).

De invoering van het Covid Safe Ticket in Brussel loopt vertraging op. Regering en parlement moeten hiervoor twee ordonnanties goedkeuren. Zondagavond heeft de Brusselse regering alvast het samenwerkingsakkoord goedgekeurd in tweede lezing. Het nieuwe samenwerkingsakkoord maakt het mogelijk dat de landsdelen zelf beslissen om de pas in extra sectoren te verplichten. Vrijdag waren hiervoor de adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State beschikbaar. Dinsdag zal het parlement dat samenwerkingsakkoord ook kunnen goedkeuren in de commissie Gezondheid.

Maar voor de tweede ordonnantie, nodig voor de invoering van het Covid Safe Ticket in Brussel, zijn de adviezen van de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit er nog steeds niet. Dat bevestigt parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS). Die moesten er ten laatste maandagochtend zijn, had Madrane gevraagd. Maar dat is dus niet gelukt. “We zullen de stemming over die ordonnantie dus moeten uitstellen naar de plenaire zitting van 8 oktober,” zegt de woordvoerder van Madrane.

Met terugwerkende kracht

Hoe het nu verder moet is niet duidelijk. De Brusselse regering zou overwegen om het CST toch op 1 oktober te laten ingaan, en het een week later, met terugwerkende kracht, in het parlement goed te keuren. Het is een noodgreep die juridisch steek zou houden. “Dat zou alleen betekenen dat er in die periode geen sancties kunnen worden uitgevaardigd,” zegt een parlementslid van de meerderheid. Sowieso had de Brusselse regering al laten weten dat er een overgangsperiode zou komen voor de invoering van het CST.

De woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort bevestigt dat, en zegt dat de regering hoopt tegen de plenaire vergadering donderdag, op 30 september, meer klaarheid te kunnen scheppen. In een eerder persbericht stelde de regering het zo: "De regering mikt op begin oktober voor de uitvoering en wil nadat alles op punt is gesteld controles en sancties invoeren vanaf halverwege oktober zodra die sancties zijn goedgekeurd en bekendgemaakt. Naast strafrechtelijke sancties bepaalt de ordonnantie ook dat de burgemeesters een administratieve sluiting kunnen opleggen."

De regering hoopt de invoering ook te kunnen stroomlijnen met die in de andere gewesten, zegt Vervoorts woordvoerster. "Wallonië gaat het CST invoeren, Vlaanderen wil het nu ook. We gaan daarom in de komende week overleggen met de andere gewesten over een gezamenlijke datum."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?