Kabinet Lahbib overlegde vooraf met kabinet De Croo over Iraans bezoek

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023 Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023
© Belgaimage
| Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023.
© Belgaimage
| Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023.

Voor haar beslissing om de visa voor de Iraanse delegatie niet langer te blokkeren, heeft het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) overleg gepleegd met dat van premier Alexander De Croo. De conclusie was dat er diplomatiek geen andere keuze was dan visa te geven, nadat de Iraniƫrs officieel waren uitgenodigd voor de Brussels Urban Summit.

Premier De Croo liet maandag al verstaan dat minister Lahbib voor hem geen verantwoordelijkheid draagt voor de aanwezigheid van de veertienkoppige Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Die affaire heeft tot het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) geleid.

"Ik denk dat we de verantwoordelijkheid moeten leggen waar ze ligt. Brussel heeft ondanks een negatief advies toch gekozen om ze uit te nodigen en zelfs om het zelf te betalen," zei de premier op VTM Nieuws.

In eerste instantie was Buitenlandse Zaken geen voorstander van het verlenen van de visa. Uit de mails die Smet vorige week had vrijgegeven, bleek dat minister Lahbib op een bepaald moment toch haar verzet had laten varen. De krant Le Soir schrijft dinsdag dat het kabinet van de MR-politica daarover eerst te rade was gegaan met het kabinet van de premier, wat die tweede ook bevestigt.

'Vernedering vermijden'

"De kabinetten van de premier en Buitenlandse Zaken hebben inderdaad samen moeten vaststellen dat na het uitnodigen van de burgemeester van Teheran door de Brusselse staatssecretaris, het kalf verdronken was en dat Belgiƫ niet anders kon dan een visum uitreiken om een groot diplomatiek incident en de vernedering van Iran te vermijden," reageert de Zestien.

"Ons land heeft dit risico niet genomen om de eenvoudige reden dat we ons blijven inzetten voor de situatie van en voor de vrijlating van Europeanen die onterecht gevangen zitten in Iran."

Zoals bekend slaagde de regering er niet alleen in onze landgenoot Olivier Vandecasteele na 455 dagen vrij te krijgen in ruil voor de veroordeelde terrorist Asadollah Assadi, maar ook drie andere Europeanen. Intussen blijft ons land zich ook inzetten voor de vrijlating van professor Djalali, of toch minstens voor een verbetering van de omstandigheden waarin hij opgesloten zit.

Ontslag Pascal Smet

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Ans Persoons volgt hem op.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?