Klimaatprotest tegen Mercosur-handelsakkoord aan Europees Parlement

EC, JP
© BRUZZ - Belga
25/02/2021

Youth for Climate-boegbeelden Anuna De Wever en Adélaïde Charlier hebben donderdag samen met activisten van Rise4Climate op het Luxemburgplein betoogd tegen het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de landen van Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay). De klimaatbetogers willen verhinderen dat het handelsakkoord werkelijkheid wordt en blijven daarom druk uitoefenen op de Europese lidstaten die nog twijfelen.

Portugal, de huidige voorzitter van de Europese Unie, ondersteunt het verdrag en verdedigt het geopolitieke belang dat het in haar ogen heeft. Daar gaan de klimaatbetogers allesbehalve mee akkoord. Onder de noemer #SayNoEUMercosur blijven ze benadrukken dat het handelsakkoord allesbehalve duurzaam is en het extreem-rechtse beleid van president Jair Bolsonaro ondersteunt.

Amazonewoud beschermen

Anuna De Wever, die eind 2019 samen met Adélaïde Charlier het Amazonewoud bezocht, beseft wat er op het spel staat. Niet enkel op vlak van klimaat, maar ook op vlak van gezondheid en economie. "We weten dat het Amazonewoud verwoest wordt onder de administratie van president Bolsonaro en daarmee de 20 miljoen levens van de mensen die in het Amazonewoud leven", aldus Anuna De Wever.

"Het Amazonewoud is een extreem belangrijk orgaan in de strijd tegen klimaatopwarming en als dit akkoord wordt goedgekeurd zetten we tien stappen achteruit in onze strijd. Daarnaast zullen ook de boeren in België het moeilijk krijgen door de import van voedingswaren en goedkoop vlees vanuit Brazilië. We rekenen erop dat de parlementariërs in België binnenkort ook neen stemmen tegen het akkoord", stelt De Wever.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni