Kortere aanwervingsprocedures moeten achterstand op asieldossiers wegwerken

© BRUZZ
| Nicole de Moor

De federale regering is het nog niet eens geraakt over een extra noodopvangsite voor asielzoekers, een vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Wel geldt de komende zes maanden een versnelde sollicitatieprocedure bij haar diensten. Met meer werknemers wil ze sneller dossiers behandelen, zodat minder asielzoekers in de opvang blijven wachten.

Dat meldt de Moor vrijdag in een persbericht. Het kernkabinet zat donderdagavond samen om onder meer het gevraagde noodopvangcentrum te bespreken. Daar is nog geen concrete beslissing over genomen, blijkt vrijdag. “Er werd wel vooruitgang geboekt in de gesprekken over welke oplossingen er moeten komen. Die zijn gebaseerd op drie pijlers: de instroom aanpakken, de uitstroom regelen en opvang voorzien,” zegt de Moors woordvoerster Sieghild Lacoere.

Om de uitstroom uit de opvang te vergroten, wil de Moor asielzoekers sneller uitsluitsel geven over hun dossier. Vandaag verblijven volgens het kabinet 35.000 mensen in de opvangdiensten van Fedasil terwijl ze wachten op een beslissing. “Daardoor is er een tekort aan opvangplaatsen. Het is van essentieel belang dat het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) voldoende dossiers blijft behandelen,” zegt de staatssecretaris.

Sneller solliciteren

Daarvoor zoekt ze extra personeel, dat ze ook sneller wil aanwerven. De huidige aanwervingsprocedure bij de overheidsdienst zou al snel oplopen tot een half jaar. “Een kandidaat heeft sneller een andere job gevonden dan dat hij of zij een positieve selectie doorloopt via Selor (sollicitatieplatform van de overheid, red.),” luidt het. “In deze oververhitte arbeidsmarkt is dat niet houdbaar.”

Het komende half jaar mag het CGVS gebruikmaken van een verkorte aanwervingsprocedure, zo heeft het kernkabinet goedgekeurd. Daarna volgt een evaluatie. Het is de bedoeling om naar een termijn van 2 tot 3 maanden te gaan bij de aanwervingen.

Aanmeldcentrum Heizel

Hoeveel bijkomend personeel er gezocht wordt, laat de Moor niet weten. Ze zoekt wel niet alleen extra werkkrachten bij het CGVS. Ook de Dienst Vreemdelingenzaken zoekt nog personeel, zoals interviewers in het aanmeldcentrum voor Oekraïners op de Heizel. "Ook dat moet sneller kunnen verlopen", zegt de Moor. Een paar weken geleden was de personeelsbezetting in het aanmeldcentrum nog afgebouwd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?