| Koffers van gezinnen uit Oekraïne, aan de poorten van Paleis 8 in Brussel.

Aanmeldcentrum Heizel ziet toestroom Oekraïners afnemen

EC
© Belga
05/04/2022

In totaal hebben al 28.590 mensen die Oekraïne zijn ontvlucht wegens de Russische inval tijdelijke bescherming gekregen in België. De laatste dagen ligt het aantal aanmeldingen wel fors lager. Dat blijkt uit gegevens tot en met maandag van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Zo kregen maandag 667, zondag 537, zaterdag 509 en vrijdag 941 mensen een attest van tijdelijke bescherming. Op de piek op 15 maart kende de DVZ liefst 2.124 attesten toe.

Hoewel er zich al enkele dagen minder vluchtelingen aanmelden, denkt de DVZ voorlopig nog niet aan de sluiting van het aanmeldingscentrum op de Heizel in Brussel. "Iedereen verwacht een tweede golf," zegt topman Freddy Roosemont, die onder meer naar de recente berichten over de Russische wreedheden verwijst. De dienst past zich wel aan de lagere toestroom aan door bijvoorbeeld minder personeel in te schakelen.

Online registraties

Sinds 14 maart gebeuren de aanmeldingen van Oekraïners op de Heizel in Brussel, omdat het inschrijvingscentrum in het voormalige Bordet-ziekenhuis de toestroom niet aankon. Een week later voerde de DVZ ook een onlineregistratie in om wachtrijen te vermijden. Momenteel maakt volgens Roosemont zowat de helft van de vluchtelingen die tijdelijke bescherming aanvragen daarvan gebruik, terwijl de andere helft zich spontaan meldt op de Heizel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni