Sven Gatz (Open VLD), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.

| Sven Gatz (Open VLD), minister van Financiën en Begroting in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, houdt vol dat in 2024 een begrotingsevenwicht bereikt zal worden

Kredietbeoordelaar ziet toekomst financiën Gewest pessimistisch in

JDK
© BRUZZ
24/09/2022

Standard and Poor’s (S&P) heeft vrijdagavond de financiële rating bekendgemaakt voor het Brussels Gewest. Die rating is een jaarlijkse evaluatie. De kredietbeoordelaar behoudt voor Brussel de AA-rating die het ook vorig jaar gaf, maar het Gewest verliest wel de outlook “stabiel”. Minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD) blijft hoopvol.

Het begrotingstekort van het Brussels Gewest blijft hoog in 2022. Het bedraagt zowat 25 procent van de totale inkomsten. Volgens S&P zullen de financiën van het Hoofdstedelijk Gewest ook in 2023 in het rood duiken.

“De inflatie, de stijging van de energieprijzen, de kosten verbonden aan het conflict in Oekraïne en de aanslepende kosten rond de pandemie hebben ervoor gezorgd dat de stad haar schulden niet heeft kunnen verminderen”, verdedigde de kredietbeoordelaar zijn beslissing in De Tijd. Daarom verlaagt S&P zijn outlook voor Brussel van 'stabiel' naar 'negatief'.

Lening

Daarenboven halveerde Belfius vorige week al het bedrag dat zij zullen lenen aan het Gewest. Het zijn onzekere tijden voor de Brusselse begroting dus. Om deze klap op te vangen rekent de regering nu op ING. “Een goede zaak dat we nu met verschillende kredietverstrekkers werken”, zei een hoopvolle Sven Gatz, minister van Financiën en Begroting, vorige week.

In deze nieuwe kredietbeoordeling ziet Gatz bij S&P "waardering voor aanhoudende Brusselse inspanningen om de uitgaven te drukken". Het doel is nog steeds om in 2024 aan te knopen met een begrotingsevenwicht. “Met bijkomende inspanningen kan de Brusselse regering volgens haar eigen traject van meerjarenbegroting dat evenwicht opnieuw bereiken”, aldus de minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni