Lahbib wordt maandag opnieuw in de Kamer verwacht

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023 Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023
© Belgaimage
| Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023.
© Belgaimage
| Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) en federaal minister Hadja Lahbib (MR) in Dakar, Senegal tijdens een economische missie op 21 mei 2023.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) wordt maandag opnieuw in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken verwacht om bijkomende toelichting te geven over de Iran-kwestie. Dat is donderdagavond afgesproken in de Kamer.

De plenaire vergadering van de Kamer werd donderdag overschaduwd door de spanningen binnen de regering over de uitreiking van visa aan veertien Iraniërs, onder wie de burgemeester van Teheran.

Die delegatie kon daardoor vorige week een grote stedenconferentie bijwonen in Brussel, terwijl het Iraanse regime het op zijn zachtst gezegd niet al te nauw neemt met de mensenrechten.

Premier Alexander De Croo gaf tijdens het vragenuurtje nog eens toe dat de vragen terecht zijn. Tegelijkertijd is "het incident" - hij verwees naar de urenlange discussie woensdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken - wat hem betreft "gesloten".

Daarmee jaagde hij de linkse coalitiepartners op de kast. Melissa Depraetere (Vooruit) noemde de hele affaire "allesbehalve gesloten" en hamerde op excuses van Lahbib, "zo snel mogelijk". Wouter De Vriendt (Groen) stelde dat sprak van een "gebrek aan schuldinzicht" en een "vertrouwensbreuk die hersteld moet worden".

'Volste vertrouwen'

Oppositiepartijen Les Engagés en N-VA vroegen Kamervoorzitster Eliane Tillieux daarop om Lahbib op te vorderen naar de Kamer. Maar die vraag bleek niet ontvankelijk volgens het Kamerreglement.

Na overleg tussen fractievoorzitters werd beslist om komende maandag opnieuw een commissie Buitenlandse Zaken bijeen te roepen om Lahbib de kans te geven een en ander te verduidelijken. Volgens de voorzitster van die Commissie, Els Van Hoof (CD&V), is die afspraak ook al met de minister zelf gemaakt.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verdedigde donderdagavond in Jeudi en Prime (RTBF) opnieuw het werk van minister Lahbib. Volgens Bouchez werd de procedure "volledig gerespecteerd" en "stonden alle lichten op groen".

Volgende maandag kan in de Kamer "bijkomende informatie worden gegeven indien nodig". In Terzake zei de MR-voorzitter nog dat de minister het volste vertrouwen heeft van de partij en dat er volgens hem geen fouten zijn gemaakt.

Ontslag Pascal Smet

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Ans Persoons volgt hem op.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?