| Het gemeentehuis van Schaarbeek (archiefbeeld).

Les Engagés wil het met schepen minder doen in Schaarbeek

© BRUZZ
09/10/2023

Momenteel telt het Schaarbeekse schepencollege nog negen leden, maar eind dit jaar neemt schepen van Handel Lorraine de Fierlant (Lijst van de Burgemeester) ontslag. Als het van Les Engagés afhangt, wordt zij niet vervangen en doen ze het in Schaarbeek vanaf dan met één schepen minder. “De administratie moet besparen, dus moet ook de politiek het juiste voorbeeld geven,” klinkt het bij Les Engagés.

Sowieso moet elk Brussels schepencollege het vanaf 1 december 2024 met één schepen minder doen. Dat besliste minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) al in juli 2022. Maar omdat schepen voor Handel Lorraine de Fierlant (Lijst van de Burgemeester) in december 2023 ontslag neemt, stellen les Engagés voor om de maatregel van Clerfayt nu al door te voeren en de Fierlant niet te vervangen. Haar bevoegdheden zouden dan verdeeld worden onder de andere schepenen.

Gemeentekas in het rood

De christendemocraten dienen daartoe een motie in op de gemeenteraad van komende woensdag. Ze zien het als een opportuniteit om alvast iets te doen aan de budgettaire problemen waarmee de gemeente kampt. “De gemeentekas staat 20 miljoen in het rood,” zegt gemeenteraadslid Cédric Mahieu (Les Engagés). “De begroting voorziet dat het personeelsbestand van de gemeente krimpt door natuurlijke afvloeiingen. Als aan het personeel wordt gevraagd om meer te doen met minder mensen, lijkt het ons normaal dat ook de politiek het goede voorbeeld geeft.”

Het voorstel zou volgens Mahieu alvast een goede stap zijn op weg naar een budget in evenwicht. “Door het al een jaar eerder te doen zonder negende schepen, zouden we 110.000 euro kunnen besparen in 2024,” berekende Mahieu. “Bovendien zouden de kabinetsmedewerkers van mevrouw de Fierlant ingezet kunnen worden voor andere taken binnen de gemeenteadministratie. Zo zouden we nog meer kunnen besparen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni