| Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (l.) met zijn voormalige kabinetschef Christian Boïketé

Machtsstrijd in Sint-Joost: Kir verbreekt de banden met de broers Boïketé

Sara De Sloover
© BRUZZ
15/10/2021

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (ex-PS) heeft zijn kabinetschef Christian Boïketé deze week uit zijn functie ontzet. Diens broer, eerste schepen Philippe Boïketé (PS) zegt nu het slachtoffer te zijn van systematische uitsluiting: "De burgemeester heeft de diensthoofden gevraagd om dossiers tegen mij op te stellen", klinkt het. Op de achtergrond speelt de kiesstrijd van 2024: Philippe Boïketé is de gedoodverfde uitdager van Kir.

Christian Boïketé, kabinetschef van Kir sinds 2012, is tijdens het college van afgelopen dinsdag in Sint-Joost uit zijn functie ontzet.

Kir heeft hem een baan als juridisch adviseur binnen de gemeentelijke vzw Ateliers Mommen gegeven. Op zijn drie Facebookpagina's verklaarde de burgemeester: " Ik houd goede herinneringen aan onze samenwerking en wens hem het beste voor de toekomst. Ik waardeer zijn keuze om in dienst van Sint-Joost, de kunst en zijn inwoners te blijven."

"Boïketé heeft zelf absoluut niet gekozen om naar die vzw te vertrekken", zegt een bron die dicht bij het gemeentebestuur staat. "Hij is nu met ziekteverlof, maar hij zal opnieuw als advocaat aan de slag gaan, zoals hij deed voor hij bij Kir begon."

Broer van

Op de achtergrond speelt een machtsstrijd tussen Kir, die begin 2020 uit de PS werd gezet wegens ontmoetingen met extreemrechtse Turkse burgemeesters, en de lokale PS, die al decennia de absolute meerderheid in Sint-Joost heeft. Op Lydia Desloover (Vooruit) na zijn alle schepenen PS'ers, en eerste schepen Philippe Boïketé, broer van, is dus de gedoodverfde PS-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.

Die postte donderdagavond een lang bericht op Facebook, waarin hij "een reeks verontrustende berichten over de opdrachten die de gemeentelijke administratie heeft gekregen" aanklaagt.

"Er heerst een sfeer van terreur in de gemeentelijke administratie van Sint-Joost"

Philippe Boïketé, eerste schepen Sint-Joost

Philippe Boïketé (PS), schepen en gemeenteraadslid in Sint-Joost-ten-Node

Zo zouden volgens Boîketé ambtenaren de vraag hebben gekregen om alle persoonlijke vragen van 'bepaalde' schepenen te traceren. Tijdens vergaderingen woensdag zou gemeentepersoneel gevraagd zijn om alle contact met hem te vermijden. "Het is hun duidelijk gemaakt dat ze overgeplaatst en zelfs ontslagen kunnen worden als ze tegen me blijven spreken", schrijft Boïketé. Volgens de schepen zouden alle diensthoofden van de gemeente bij Kir zijn ontboden en is hun gevraagd dossiers tegen hem op te stellen.

Kir is zelfs zo ver gegaan om aan de andere schepenen te vragen niet meer met Boïketé op de foto te gaan, zegt onze bron. "Ze moesten hem ook allemaal unfrienden op sociale media. Zo wil hij Boïketé zo veel mogelijk isoleren, en zijn politieke tegenstander zo veel mogelijk verzwakken."

"Deze situatie is onacceptabel", schrijft Philippe Boïketé. Er heerst een sfeer van terreur in de gemeentelijke administratie van Sint-Joost. Ik neem morgen (vandaag, red.) contact op met de gewestelijke toezichthouder om de onafhankelijkheid van de administratie te herstellen. Het gaat hier om de dienst aan de burger."

Kir zelf noemt de post van Philippe Boïketé "een vermenging van werk- en privésfeer". "Ik verbaas me over wat hij schrijft, want het is helemaal niet aan de burgemeester om opdrachten aan de gemeenteadministratie te geven", reageert hij bij BRUZZ. "Dat is de gemeentesecretaris en hij is dan ook diegene die op deze beschuldigingen moet antwoorden." Gemeentesecretaris Patrick Neve was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

'Drie jaar blokkage'

De groene oppositie in Sint-Joost ziet de situatie met lede ogen aan. "Het lijkt inderdaad de meest logische verklaring dat deze hele saga om de verkiezingen draait", zegt gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen). "Maar onze grote bezorgdheid is dat het gemeentebestuur hierdoor mogelijk drie jaar lang geblokkeerd zou worden. Dat is nog heel lang."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Philippe Boïkété , Christian Boïketé , Emir Kir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni