© Olivier Maingain

Maingain: 'MR moet meerderheid in Brussel-Stad verlaten'

GR
© BRUZZ
21/08/2017

Défi houdt vandaag een partijbureau waarbij het de voorwaarden en ambities bespreekt voor een eventuele Brusselse regeringsdeelname. Voorzitter Olivier Maingain is alvast duidelijk over een eventuele samenwerking met de MR. “Als de MR consistent is, dan verlaten ze ook het Brusselse stadsbestuur.”

Op 19 juni besliste CDH-voorzitter Benoît Lutgen om niet langer met de PS te regeren als gevolg van de vele schandalen bij onder andere daklozenorganisatie Samusocial. Sindsdien slaagde enkele de Waalse regering erin zich opnieuw uit te vinden met een samenwerkingsverband tussen MR en CDH.

Brussel-Stad
Voor de Brusselse regering en de Franstalige gemeenschapsregering liggen nog heel wat mogelijkheden op tafel. MR wil graag in zee gaan met CDH en Défi, maar daar stelt Défi-voorzitter Olivier Maingain duidelijke eisen tegenover.

“We vragen aan de MR om klaarheid te scheppen over hun positie op verschillende punten. Waarom zit de partij nog steeds samen met de PS in het Brusselse stadsbestuur, daar waar de schandalen naar boven kwamen? Als ze consistent zijn, dan verlaten ze die constellatie en gaan ze op zoek naar een nieuwe”, zo stelt Maingain duidelijk in een interview met Le Soir.

‘Enkel antwoord gekregen van PS’
Verder wil Maingain dat de MR ook op inhoudelijk vlak enkele zaken scherp stelt. “In hoeverre kan de MR zich vinden in de voorstellen die wij samen met Groen en Ecolo midden juli op tafel hebben gelegd?” Daarbij gaat het om een integrale decumul van mandaten, en een loonplafond van 150 procent met inbegrip van privéfuncties.

“Tot nu toe kregen we hier enkel van de PS een antwoord op. Noch MR, noch CDH liet zich positief uit over de voorgestelde maatregelen die een pak verder gaan dan degene die nu gehanteerd worden in de Waalse regering", aldus Maingain.

Eenheid van Franstaligen
Tot slot wil de Défi-voorzitter ook graag duidelijkheid omtrent de bereidheid van de MR om mee te werken aan een ‘eenheid van Franstaligen’ als voorbereiding op de zevende staatshervorming die er zit aan te komen na de federale verkiezingen van 2019.

Als de MR niet aan de voorwaarden wil voldoen dan dreigt de impasse, maar dan blijft de huidige regering volgens Maingain wel gewoon verder werken. “Tenzij alle ministers ontslag nemen, wordt er geen regering van lopende zaken ingesteld. De huidige regering blijft voorlopig dus gewoon verder werken.”

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie