© Olivier Maingain

Maingain wil dat CDH en MR hun veto tegen de PS laten varen

© Belga
28/08/2017

DéFI-voorzitter Olivier Maingain vindt dat CDH en MR moeten stoppen met veto's te stellen tegen de deelname van de PS aan de regering van de Franse Gemeenschap. "Zij die exclusieven stellen brengen de toekomst van het onderwijs in gevaar", zei Maingain voor aanvang van een vergadering van de DéFI-parlementsleden.

Twee maanden geleden zegde CDH-voorzitter Benoît Lutgen de PS de wacht aan. Het cdH wil nergens meer met de PS regeren. In Wallonië vormde het cdH een nieuwe coalitie met de MR, maar in Brussel en in de Franse Gemeenschap (de deelstaat die onder meer bevoegd is voor onderwijs), ligt de puzzel moeilijker.

'Denk aan onderwijs in plaats van aan exclusieven'
CDH en MR kijken vooral naar DéFI. Die partij zit al in de Brusselse regering, maar wil daar de coalitie met PS en CDH (aan Franstalige kant) niet zomaar opblazen. Voor de Franse Gemeenschap pleit Maingain voor een coalitie met CDH, MR, DéFI en PS. CDH en MR willen echter niet van de PS weten.

Maingain wijst nu op een enquête waaruit blijkt dat ouders ongerust zijn over de kwaliteit van het onderwijs. "Ik vind dat het tijd is dat de Franstalige partijen samen een ambitie hebben om het niveau van het onderwijs op te krikken. Dat zou meer gepast zijn dan het stellen van exclusieven", aldus Maingain.

Ook DéFI-parlementsleden houden voet bij stuk
De DéFI-parlementsleden beslisten om bij het standpunt te blijven dat er met zoveel mogelijk partijen gesproken moet worden over een nieuwe regering in de Franse Gemeenschap. DéFI gaat wel zelf geen stappen zetten om uit de blokkage te geraken. "Het is niet aan mij om initiatief te nemen. Wij zijn de eerste partij die een tekst op tafel heeft gelegd", zei Maingain.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie