Maingain zet deur op een kier voor regeringsdeelname

© Belga
11/08/2017

Olivier Maingain, de voorzitter van de Franstalige partij Défi, zal na zijn vakantie opnieuw met enkele voorstellen op de proppen komen om zijn partij in de meerderheid van de Franstalige regeringen binnen te loodsen. "Maar onze voorwaarden blijven wel belangrijk", zegt hij in een interview met Le Vif/L'Express.

Een totale harmonie van de Waalse, Brusselse en Franstalige regeringen is er nog nooit geweest, maar er is volgens de partijvoorzitter traditioneel wel symmetrie tussen de Waalse regering en de regering van de Franse Gemeenschap. "Maar de Fédération Wallonie-Bruxelles (Franstalige Gemeenschapsregering, red.) is de unie van de twee regio's, en zou dus ook de politieke realiteit van beide moeten vertegenwoordigen", onderlijnt Maingain.

Toch blijft hij erg voorzichtig over een deelname aan een Brusselse meerderheid. En wel omdat deze regering veel moeilijker is om te vormen dan zijn Waalse evenknie "door het belang van het taalevenwicht en de afwezigheid van een dominante partij". Een meerderheid van MR, CDH en Défi - met maar één zetel op overschot - "zou niet echt redelijk zijn", aldus nog Maingain.

Zevende staatshervorming
De situatie is volgens de partijvoorzitter daarentegen anders als het over de Franstalige Gemeenschapsregering gaat. "Als ik terugkeer uit vakantie, op 20 augustus, zal ik opnieuw enkele voorstellen doen zodat we met onze partij in de Franstalige meerderheid kunnen worden opgenomen", zegt Maingain. "Op het niveau van de Gemeenschapsregering is er een partij nodig die de band met Brussel goed kan onderhouden, en dat is zonder twijfel onze rol. Maar onze voorwaarden blijven belangrijk."

De voorwaarden waar hij het over heeft, gaan onder andere over goed bestuur, en in het bijzonder de eis voor de verwijdering van parlementairen die door justitie verdacht worden. Ook het verder bestendigen van de Fédération Wallonie-Bruxelles en het respecteren van haar bevoegdheden hoort daar bij. Maingain vraagt daarnaast ook dat "diegene die de stekker eruit getrokken heeft" - CDH-voorzitter Benoît Lutgen - "zijn fout erkent".

"Meneer Lutgen heeft de Franstaligen in dit land in een zwakke positie gezet. Hij heeft de N-VA een voordeel gegeven en in hun plaats al de zevende staatshervorming voorbereid. Dus is het belangrijk dat wij ons daar ook op voorbereiden", besluit hij.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni