Maron: ‘Capaciteit op openbaar vervoer halveren ligt moeilijk’

© Belga
| Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo).

Gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) was deze ochtend te gast bij radiozender BelRTL. Daar blikte hij onder meer vooruit op het Overlegcomité dat vandaag op het programma staat. “Beslissen om de capaciteit op het openbaar vervoer te halveren is moeilijk, zeker omdat de helft van de mensen in Brussel geen auto heeft.”

Het aantal coronabesmettingen met de omikron-variant zal de komende dagen alleen maar toenemen. En dus staat er vandaag nog maar eens een Overlegcomité gepland om de situatie te evalueren. Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) verwacht niet dat er veel extra maatregelen zullen genomen worden, maar vindt wel dat we ons voldoende moeten voorbereiden om ze te kunnen nemen.

“Het zijn onzekere tijden. We zitten nog maar aan het begin van een stijgende curve van het aantal besmettingen. Op dit moment is het nog niet duidelijk of die stijgende trend zich ook zal doorzetten in het aantal ziekenhuisopnames. We moeten ook rekening houden met afwezigheden bij het zorgpersoneel zelf door coronabesmettingen. En dus moeten we nu al maatregelen oplijsten om ze te kunnen laten ingaan wanneer dat nodig zou zijn,” zei hij deze ochtend op radiozender BelRTL.

'Draag FFP2-masker op drukke plaatsen'

Een van de pistes die op tafel liggen van het Overlegcomité is het opnieuw opdrijven van het telewerk en het halveren van de capaciteit op het openbaar vervoer. Maar voor dat laatste is Maron minder gewonnen. “In Brussel bezit amper de helft van de bevolking een auto. Als je dan het openbaar vervoer voor een deel aan banden legt, dan bemoeilijk je het leven van heel wat mensen.”

De afgelopen dagen werd het coronabeleid al grondig bijgestuurd, en dan vooral versoepeld. Zo worden de quarantaineregels voor wie gevaccineerd is minder streng en zullen leerlingen van het basisonderwijs vanaf maandag pas thuis moeten blijven wanneer vier klasgenootjes het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn er twee meer in vergelijking met de huidige regels.

“Het is belangrijk dat de scholen zo lang mogelijk open kunnen blijven. Kinderen hebben al lang genoeg thuis moeten zitten,” zegt Maron, die mensen ook verder aanspoorde om zich te laten vaccineren en het belang van een goed mondmasker in de verf zette. “Op drukke plaatsen draag je best een FFP2-masker. Dat beschermt veel beter en kan het verschil maken tussen besmet worden of niet.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?