Maron maakt 14,8 miljoen vrij om meer daklozen van straat te halen

TRO
© BRUZZ
20/12/2019
Updated: 20/12/2019 18.36u

Minister Alain Maron (Ecolo), in de GGC en COCOF verantwoordelijk voor Welzijn, heeft vrijdagmiddag een plan gepresenteerd om meer daklozen van straat te halen. Vanaf 2020 wordt er 14,8 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Het strategisch plan moet een antwoord bieden op het sterk gestegen aantal daklozen in het Brussels gewest. Tijdens de meest recente telling van La Strada in 2018 werden er maar liefst 4.187 daklozen geteld, het hoogste aantal sinds het begin van de tweejaarlijkse tellingen in 2009.

Om dat aantal omlaag te krijgen, lanceert het gewest vanaf 2020 een strategisch plan. Daarmee is 14,8 miljoen euro gemoeid. De focus ligt in eerste instantie op het behoud van een woning voor zij die het lastig hebben en het terugkrijgen van een woning voor zij die al op straat leven. Er is jaarlijks 1,4 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven ter voorkoming van het woningverlies en huisuitzettingen.

Daarnaast wordt het budget van de 4 Housing First-projecten Straatverplegers, SMES, Diogenes en New Samusocial met 650.000 euro verhoogd tot 1,4 miljoen euro. De capaciteiten van deze projecten, waarbij daklozen eerst een dak boven hun hoofd krijgen en daarna geholpen kunnen worden met hun andere problemen zoals verslavingen, geestelijke problemen of het verlies van sociale banden, moet in 2020 al verdubbeld zijn tot 208 plaatsen. Aan het einde van de legislatuur wordt gemikt op 400 plaatsen.

New Samusocial

Naast de focus op het helpen bij het behoud of terugkrijgen van een woning, wordt ingezet op de ondersteuning van projecten die het mogelijk maken doelgroepen als dakloze jongeren, minderjarigen of ex-gedetineerden te mobiliseren. Daarvoor is 900.000 euro extra beschikbaar.

Tenslotte zullen alle door de Gewestelijke Gemeenschapscommissie (GGC) gesubsidieerde betrokkenen in de sector op extra steun kunnen rekenen om hun begeleiding te verbeteren. De 9 dagcentra, 7 opvangcentra, 11 thuisbegeleidingsdiensten, 3 straathoekwerkers en 2 noodopvangcentra samen kunnen rekenen op 4 miljoen euro extra.

Bruss’help krijgt 1,17 miljoen euro. De vzw heeft van het Brussels gewest de verantwoordelijkheid gekregen om het opvangaanbod voor daklozen te evalueren en te kijken of die in verhouding staan tot de noden. New Samusocial, ten slotte, de nieuwe naam van daklozenopvang Samusocial, ziet zijn budget met 11 procent toenemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, Alain Maron, Bruss'Help, new samusocial, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni