Alain Maron (Ecolo)

Maron over Good Move: 'Bouchezisering bij een deel van de Brusselse PS'

KVDP
© BRUZZ
11/12/2022

"Een deel van de Brusselse PS is deloyaal. Er is een soort van Bouchezisering." Brussels minister Alain Maron is scherp voor de Brusselse PS, omdat een aantal socialistische lokale mandatarissen terugkrabbelen na protest tegen Good Move. "De PS moet zich positioneren, want momenteel zijn ze een rookgordijn aan het optrekken."

Het beloven moeilijke verkiezingen te worden in 2024 voor Ecolo. Van het goede resultaat in mei 2019 schiet in de laatste Politieke Barometer van onderzoeksbureau Ipsos amper nog iets over. In de peiling die eind november werd uitgevoerd landt Ecolo in Brussel nog maar op de vierde plaats, na de PS, MR en PVDA/PTB. Mochten het morgen verkiezingen zijn, dan zou nog 13 procent van die Brusselaars voor Ecolo stemmen.

"We zitten in een context van oorlog en crisis, met directe gevolgen. A priori is die context ongunstig voor ons," zegt Brussels minister van Leefmilieu en Energie Alain Maron (Ecolo) in een interview met La Libre Belgique. "Al vind ik dat ook een onredelijke verklaring. De gewestelijke steunmaatregelen voor bedrijven en gezinnen zijn dossiers van mij en Barbara Trachte (Brussels staatssecretaris en partijgenoot, nvdr.). Alle geactiveerde beschermingsmechanismen werden gedragen door ecologisten."

Als de groenen het plots slechter doen na maandenlange spanningen over circulatieplannen in onder meer Anderlecht en Schaarbeek, wordt al snel gewezen naar het "Good Move-effect." Dat het gewestelijke mobiliteitsplan een invloed heeft op de resultaten van de peiling ontkent Maron ook niet. "We hebben de voordelen van Good Move ongetwijfeld onvoldoende toegelicht. Er is een vaststelling die door iedereen gedeeld wordt. Er zijn teveel files in Brussel, er is te veel lawaai en de luchtkwaliteit is slecht."

'Geen fantasietje'

"Good Move betekent ook meer investeringen in het openbaar vervoer, alternatieve mobiliteit en meer groen in de openbare ruimte," aldus Maron. "Jammer genoeg zijn die zaken naar de achtergrond verdwenen door enkele polemieken. Maar ik stel vast dat het plan actief is in de Stad Brussel, met socialisten en ecologisten, maar ook in Schaarbeek."

Maar in Anderlecht, Jette en ook Schaarbeek werden al circulatieplannen teruggedraaid, volgens de Brusselse bouwmeester een teken van een gebrek aan moed bij de burgemeesters. Niet alleen vanop de oppositiebanken is er verzet tegen Good Move, maar ook vanuit meerderheidspartij PS. "Ik stel vast dat sommigen, met een onrespectvolle attitude tegenover de genomen engagementen, zeggen dat ze Good Move willen afremmen, terwijl ze akkoord gaan met doelstellingen van het plan. Dat plan begon onder de vorige legislatuur vorm te krijgen en wij voeren het uit. Good Move is geen fantasietje van de ecologisten."

'Bouchezisering'

Na protest tegen de circulatieplannen in Anderlecht, Schaarbeek en Jette zei minister-president Rudi Vervoort (PS) dat het een goed idee is om circulatieplannen op pauze te zetten als ze voor spanningen zorgen, maar op gewestniveau neemt Maron de PS niets kwalijk. Het zijn PS-beleidsmakers op gemeentelijk niveau die hij viseert, en dan vooral gewestelijk voorzitter en burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej. In de pers haalt hij geregeld uit naar Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en Good Move.

Maron: "Dat is respectloos, de mensen voor de gek houden, hen doen geloven dat de PS het anders had gedaan of dat ze tegen het plan gekant is. Of anders moet de PS zich positioneren, want momenteel zijn ze een rookgordijn aan het optrekken en zeggen ze: 'Oei, er is protest in de wijken, dus schuiven we de hete aardappel door naar de ecologisten.' Terwijl zij mee beslissen."

"Een deel van de Brusselse PS, niet binnen de Brusselse regering, is deloyaal. Er is een soort van Bouchezisering," aldus de Ecolo-minister. "Dat betekent van buitenaf de regering waar je zelf inzit aanvallen. Dat is wat Bouchez constant op federaal niveau doet, net zoals Laaouej dat bijna continu doet in Brussel, terwijl het minister-presidentschap in handen van de PS is. Daar wint de partij misschien bij in de peilingen, maar voor de politieke wereld in het algemeen is dit erg schadelijk."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni