Maron verdedigt zich: ‘Nee, we konden niet sneller zijn gegaan’

© Belgaimage
| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister, belast met Gezondheid en Welzijn, bij de opening van het vaccinatiecentrum op de Heizel op 16 februari 2021.

Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) reageert voor het eerst in lange tijd op de slabakkende vaccinatiecampagne in het gewest. De persoonlijke kritiek naar hem toe vindt hij niet terecht. “Dit is niet de fout van het Gewest of de gemeenten", zegt hij.

Dat zegt Maron in een interview met De Standaard.

“Konden we in Brussel sneller gegaan zijn met de vaccinaties? Ik zeg u: franchement, non. Nee, dat kon niet, simpelweg omdat we deel uitmaakten van de federale vaccinatiestrategie: eerst de woonzorgcentra, dan de zorginstellingen en vervolgens de grote vaccinatiecentra. Dat hebben we allemaal perfect uitgevoerd”, aldus Maron.

Net zoals hij al eerder deed in het parlement, herhaalt Maron dat Brussel al vanaf de lente is begonnen met lokale acties via gemeenten, wijkwerkers en sociale diensten. “We hebben maand na maand al het mogelijke gedaan”, zegt Maron. “Maar dat wil niet zeggen dat we tevreden zijn met de huidige resultaten”, zegt hij. “We dansen op een slappe koord.”

Maron geeft toe dat de doelstelling om 65 procent van de Brusselaars te vaccineren tegen eind oktober moeilijk behaald zal worden. “We lopen veertien dagen achter op schema.”

Alain Maron (Ecolo), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

Hij noemt dat niet de fout van het gewest, noch van de gemeenten. “Het blijft extreem, extreem moeilijk. Sommige mensen willen die realiteit gewoon niet inzien. We zullen hier nog heel veel tijd in moeten steken. Maar dat gaan we ook doen”, belooft Maron.

"En het feit dat veel inwoners geen toegang hebben tot een vaste huisarts is een algemeen probleem, geen oplossing voor deze crisis. Dat probleem hebben we ook al benoemd in ons regeerakkoord, nog voor de coronacrisis. Maar hoe moet ik een achterstand van twintig jaar in zes maanden inhalen? Dat gaat niet."

Maron zegt tenslotte dat er een nieuwe universitaire studie komt om de weerstand beter te begrijpen. Over een mogelijke verplichting van de vaccinatie spreekt hij zich nog niet uit. “We zullen niets blokkeren, maar het debat roept nog heel veel vragen op en is momenteel niet relevant binnen de Brusselse regering", besluit hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?