Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

| Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie.

Maron wil verwarming overheidsgebouwen omlaag: ‘Voorbeeldfunctie’

Eva Christiaens
© BRUZZ
31/08/2022

Brussels minister van Energie Alain Maron (Ecolo) wil op het overlegcomité over de energieprijzen pleiten voor een uitbreiding van het sociaal tarief, ook voor de middenklasse. Hij vraagt verder uniforme regels voor de verwarming en verlichting van publieke gebouwen. “Anders zal Brussel die zelf nemen,” klinkt het.

Het overlegcomité over de stijgende energieprijzen vindt deze woensdagnamiddag plaats in het Egmontpaleis. Voor het Brussels Gewest schuiven energieminister Alain Maron (Ecolo), minister-president Rudi Vervoort (PS) en Nederlandstalig minister Elke Van den Brandt (Groen) mee aan tafel. Die laatste zegt dat ze het standpunt van Alain Maron volledig zal volgen.

Maron volgt zelf vooral zijn nationale partijlijn. Ecolo vraagt meer ondersteuning voor kleine zelfstandigen en kmo’s bij het betalen van hun energiefacturen. Het sociaal tarief moet verlengd worden (wat dinsdagavond al is beslist, red.), vindt de partij, en indien mogelijk uitgebreid. “Wij vragen om het open te stellen voor meer mensen, ook de middenklasse. Een precieze inkomensgrens moet nog besproken worden,” zegt woordvoerder Simon Vandamme van minister Maron. Tenslotte vraagt Maron een plafonnering van de energieprijzen op Europees niveau.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is karig met commentaar, maar pleit alvast voor een verlenging van de bestaande sociale maatregelen. “Wij zullen als gewestregering complementaire maatregelen voorstellen,” zegt zijn woordvoerster.

Verwarming tot 19 graden, licht uit tussen 1 en 6 uur

Die bijkomende maatregelen lijken vooral in energiebesparing te zitten. Minister Maron wil liefst een algemene beperking van verwarming of airconditioning in openbare gebouwen. “Het zou coherent en begrijpelijk zijn om deze beperking gelijk te stellen in het hele land, maar los van het overlegcomité bekijken we deze opties in Brussel,” zegt zijn woordvoerder. “De overheid moet het goede voorbeeld geven.”

Brussel kijkt onder meer naar een limiet van 19 graden voor de verwarming in openbare gebouwen, zowel die van het Gewest als van de gemeenten. “Voor gebouwen met airconditioning denken we aan een limiet van 27 graden,” zegt Vandamme. De regering speelt met het idee om de verlichting van publieke gebouwen en monumenten te doven tussen 1 en 6 uur ’s ochtends. Verder overleg moet bepalen of dit ook van toepassing kan zijn op verlichte reclameschermen, kantoren of bepaalde straatverlichting.

“We zullen overleg plegen met de privésector, de sociale partners en de gemeenten,” belooft Maron. In verband met de straatverlichting komt binnenkort overleg met Brussel Mobiliteit, die de lantaarns op gewestwegen beheert, en Sibelga, die hetzelfde doet voor gemeentewegen. “Er is nog geen beslissing,” benadrukt de minister. Donderdag zit de Brusselse regering samen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, overlegcomité energieprijzen, Alain Maron, energiebesparing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni