Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag

| Bernard Clerfayt (Défi), minister van Lokale Besturen.

Meer dan helft gemeenten publiceerde jaarlijkse begroting nog niet

EC
© BRUZZ
23/03/2021

Elk jaar moeten alle Brusselse gemeenten hun begroting online publiceren vanaf die is goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat staat zo in de nieuwe gemeentewet. Inmiddels is het eind maart en hebben nog maar 8 van de 19 gemeenten dat gedaan. De bevoegde minister zegt dat nog niet alle gemeenten hun begroting al hebben goedgekeurd.

Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) stelde hierover een schriftelijke vraag aan minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi). Vanden Borre telde elf gemeenten die niet in orde zijn met de wetgeving: ze hebben hun begroting voor het dienstjaar 2021 nog niet openbaar gemaakt op hun website. BRUZZ kan dit aantal bevestigen na hertelling. Bovendien hebben maar vier van de 19 gemeenten hun driejaarlijks begrotingsplan gepubliceerd, wat ook verplicht is.

Minister Clerfayt reageert op deze schriftelijke vraag dat zijn administratie de gemeentelijke websites “niet op actieve wijze controleert”. Zijn dienst herinnert de gemeenten wel twee keer per jaar over hun verplichte publicaties, zegt hij in zijn antwoord. “Indien zij een klacht zou ontvangen hierover, wordt deze uiteraard wel behandeld. Er werden echter nog geen klachten ontvangen over dit onderwerp.”

Klacht

De minister noemt het niet abnormaal dat verschillende gemeenten hun begroting voor dit jaar nog niet online hebben gezet. “Enkele gemeenten hebben nog geen begroting voor 2021 of ze moet nog worden goedgekeurd door de toezichthoudende overheid”, aldus Clerfayt.

Maar volgens Vanden Borre zijn er ook gemeenten die al langer dan dit jaar niet in orde zijn met de regelgeving. Anderlecht en Sint-Lambrechts-Woluwe hebben bijvoorbeeld geen begroting meer gepubliceerd sinds 2019, Etterbeek al niet meer sinds 2018. Zes gemeenten hebben ook geen jaarlijkse rekening meer gepubliceerd sinds 2019.

Vanden Borre beslist nu om zelf klacht neer te leggen. “Na de vele schandalen (Samusocial, Gial…) werden we om de oren geslagen met beloften over goed bestuur. Dure beloften die dode letter blijven, want vandaag moeten we vaststellen dat er inzake transparantie nog veel werk aan de winkel blijft", zegt hij. "Daarom dien ik klacht in om documenten publiek te maken. Het Gewest moet dringend strenger toezicht uitoefenen op de gemeenten. Anders blijven we gewoon in cirkeltjes draaien en is het wachten op het volgende schandaal.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Transparantie , begroting gemeenten , openbaarheid van bestuur , Gemeentewet , Mathias Vanden Borre , Bernard Clerfayt , lokale besturen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni