Meerderheid Schaarbeek weigert debat over cumul schepen Noël

SDS
© BRUZZ
21/06/2017

De Schaarbeekse meerderheid weigerde woensdagavond in de gemeenteraad een interpellatie van raadslid Axel Bernard (PVDA), die het ontslag vraagt van schepen van Werkgelegenheid Etienne Noël (MR). 'Eén van de best betaalde politici van België' verdient door het cumuleren met een job als adjunct-directeur van de GIMB ruim 300.000 euro. Volgens burgemeester Clerfayt (DéFi) is de kwestie geen gemeentelijke materie.

Gemeenteraadslid Bernard legde Noël in maart al het vuur aan de schenen over het feit dat hij schepen is en tegelijk mee aan het hoofd staat van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel, waar hij 214.000 euro per jaar verdient. Als schepen strijkt hij jaarlijks zowat 90.000 euro op.

"Allereerst cumuleert hij twee voltijdse jobs, dat betekent dus dat hij weinig tijd heeft voor Schaarbeek", zegt Bernard aan BRUZZ. "Met ruim 304.000 euro zit hij bovendien ver boven het loonplafond van 150 procent van een Kamerlid, dat mandatarissen in hun openbare functies moeten respecteren."

"Meneer Noël schermt met het feit dat hij een privé-arbeidscontract heeft bij de GIMB, maar in realiteit werkt hij voor een openbare maatschappij die met overheidsgeld wordt gefinancierd en een missie van openbaar belang heeft. Hij goochelt met woorden om te ontsnappen aan de wetgeving."

Sowieso schrijft de Gemeentewet voor dat een cumul zoals die van Noël - met een mandaat of leidende functie in een Brusselse instelling van openbaar nut - niet meer kan na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. "Die wet werd gestemd in 2014. Het is niet omdat er een gedoogtermijn is dat je moet wachten tot het laatste moment om de wet niet langer te overtreden", zegt Bernard.

"Hij is een van de best betaalde politici in België, en verdient meer dan om het even welke burgemeester, dan Charles Michel of zelfs (Duits bondskanselier, red.) Angela Merkel. Dat is niet normaal." De PVDA vraagt daarom het ontslag van Noël.

'Punt staat niet op agenda'
Bernard probeerde aan het begin van de gemeenteraad het onderwerp aan te snijden, maar werd afgeblokt door burgemeester Bernard Clerfayt (DéFi). "Dit punt staat niet op de agenda. Uw vraag hoort hier niet thuis, dit is gewestelijke of zelfs federale materie. Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad in 2012 is destijds gecheckt of Noël een schepenambt kon opnemen, en dat was geen probleem volgens de regels."

"Meneer Bernard doet aan volksopruiing, dit debat komt nu voor de tweede keer terug", reageert Noël bij BRUZZ. "Mijn situatie is compleet wettig. Ik combineer al sinds 1994. Toen ik in 2012 herverkozen werd, wisten mensen heel goed dat ik ook directeur was bij de GIMB. Dat ik ruim 1.800 voorkeursstemmen haalde, bewijst ook dat mensen tevreden waren over mijn geleverde werk als schepen."

"Ik begrijp dat de mentaliteit verandert", zegt Noël. Zowel op gewestelijk als federaal vlak is er nagedacht over nieuwe regels rond goed bestuur. Ik respecteer die en zal dus net zoals heel wat andere politici niet langer cumuleren vanaf 2018."

Niet zoals Vanraes
Noël hamert op de wettigheid van zijn situatie, maar ziet ook op ethisch vlak geen bezwaren. "Waarom zou ik ontslag nemen? Dan lijkt het of ik schuldig ben. Ik zet me voor beide jobs voluit in, dit zijn geen zitjes in bestuursraden, maar beide uitvoerende posities."

"Ik ben opgeklommen in de rangen van de GIMB, ben er lang geleden begonnen op een veel lager niveau. Maar het is niet meer van deze tijd, dat begrijp ik. Als politici als Bart De Wever en Elio Di Rupo niet langer cumuleren, zal ik hetzelfde doen."

Zondag nam Jean-Luc Vanraes (Open VLD) in Ukkel ontslag als OCMW-voorzitter. Hij bleek ongeoorloofd te cumuleren met een bestuurdersfunctie bij de GIMB, iets wat volgens de statuten van de investeringsmaatschappij niet mag maar jarenlang door niemand werd opgemerkt. Leden van de bestuursraad van de GIMB mogen verder ook niet cumuleren met een mandaat als Europees, federaal of gewestelijk parlementslid, of een burgemeesterspost. Een schepenambt, zoals Etienne Noël, kan wel.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni