| Het koninklijk domein Laken (archiefbeeld).

Meerderheidvoorstel over openstelling koninklijk domein 'kwijt'

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/10/2022

De commissie Leefmilieu heeft woensdag de agenda opgemaakt voor het nieuwe parlementaire jaar. De gedeeltelijke openstelling van het koninklijk domein – vorig jaar ook als ontwerpresolutie ingediend door partijen van de meerderheid – staat er niet bij. De tekst is ‘kwijt’.

"Het is vreemd, die tekst volgt niet de normale weg. Ik weet niet waar die is," zegt Brussels parlementslid Lotte Stoops (Groen), een van de initiatiefneemsters van het voorstel. Het voorstel van resolutie werd in februari ingediend door de meerderheidspartijen (Ecolo, Groen, PS, One.Brussels, Défi en Open Vld) bij de voorzitter van het Brussels parlement, maar nooit online gepubliceerd.

"De tekst van de meerderheid bestaat, maar niemand heeft inzage," betreurt Diederik Demuynck, woordvoerder van oppositiepartij N-VA. Alleen de resolutie uit 2019 van de N-VA over hetzelfde onderwerp is terug te vinden op de website van het Brussels parlement. "We kunnen de tekst dus niet naast die van ons leggen." Ook Brussels N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter vindt het spijtig dat de tekst is verdwenen. "Toen ik vroeg of we het op de agenda konden zetten, kreeg ik geen antwoord."

De voorzitter van het Brussels parlement Rachid Madrane (PS) is op het moment van schrijven niet bereikbaar om uit te leggen waarom de resolutie van de meerderheid nooit online is gepubliceerd.

Onderhandelen

Mede-initiatiefneemster van het voorstel Hilde Sabbe (One.Brussels), zegt dat er wat druk is geweest vanuit het koninklijk paleis en heeft begrip voor het proces. "Het gaat tenslotte om het eigendom van de koning. We kunnen wel onderhandelen met de koninklijke familie. Maar daarvoor hebben eerst een positief signaal nodig van het koninklijk paleis."

One.Brussels staat nog steeds achter de resolutie. Sterker nog: aanstaand weekend organiseert One.Brussels de 'Royal Run'. "Het is ongetwijfeld aangenaam joggen in het Koninklijk Domein Laken, dat zal onze koning beamen?" klinkt het in de uitnodiging voor het evenement. De loopwedstrijd wil aandacht vragen voor het openbaar maken van het park.

Stoops staat nog steeds achter de tekst, maar ziet ook dat het koninklijk huis tijd nodig heeft om te wennen aan het idee. "Je ziet een aantal stapjes: ze nodigen de scholen uit, wetenschappers worden toegelaten op het terrein … We hopen nog steeds dat de tekst er komt. De nood blijft hetzelfde: dat er meer ruimte is voor de natuur en families met zes kinderen gemakkelijk naar buiten kunnen."

Voorstel N-VA

Het was de N-VA die in 2019 een resolutie indiende in het Brussels parlement om een deel van het koninklijk domein te openen. Het is ook die partij die nu aan de kaak stelt dat het onderwerp dit jaar niet wordt besproken in de commissie Leefmilieu. Van Achter vreest dat ook het voorstel van de N-VA voorgoed in de schuif zal verdwijnen nu het dit jaar niet op de agenda van de commissie Leefmilieu is gezet.

In de federale regering diende de N-VA overigens in 2019 ook een wettekst in. Die tekst brengt de eigendomsstructuur van het koninklijk domein in kaart. "In ons voorstel willen we het park van de koning terugbrengen naar de historische omvang,” zegt Van Achter. "De delen die de koninklijke familie er later heeft bijgekocht zouden we openstellen. Dat betekent de delen in Neder-over-Heembeek en het westelijke deel naar Laken, waar ook de meeste mensen wonen." De wettekst werd op federaal niveau meteen weggestemd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni