| De roltrappen van Graaf van Vlaanderen staan vaak stil.

Metroroltrappen staan gemiddeld 280 keer per dag stil

JP
© BRUZZ
13/01/2020

Gemiddeld staan de roltrappen in de metrostations 280 keer per dag stil. Dat blijkt uit het antwoord op een geschreven vraag die Brussels parlementlid Françoise Schepmans (MR) stelde aan minister Elke Van den Brandt (Groen) in het Brussels parlement. De probleemstations zijn IJzer, Ribaucourt en Graaf van Vlaanderen.

Op een paar haltes na zijn er in de meeste metrohaltes roltrappen aanwezig: het gaat in totaal om 578 roltrappen. Helaas zijn die te vaak buiten gebruik, zegt Brussels parlementslid en Molenbeeks eerste schepen Françoise Schepmans (MR) die er een vraag over stelde in het Brussels parlement.

"De roltrappen van Graaf van Vlaanderen zijn vaak op donderdag stuk. Dat terwijl het op die dag markt is in Molenbeek. Bijna iedere week kun je mensen met caddie of mensen op leeftijd op hachelijke wijze de trappen op en af zien gaan."

Uit het antwoord blijkt dat de roltrappen van de metrostations IJzer en Ribaucourt vooral stilliggen vanwege vandalisme, het Noordstation, Park en De Brouckère omdat ze verouderd zijn. Anneessens, Graaf van Vlaanderen en Clemenceau vanwege 'nabijgelegen intense commerciële activiteiten'.

Gemiddeld moet voor 60 defecte roltrappen een technicien tussenkomen. Bij 220 is dat niet nodig. In die laatste categorie gaat het vaak om verkeerdelijk gebruik van de stopknop. Die kunnen automatisch worden geheractiveerd. Het eerste type defecte roltrappen zal geleidelijk aan verdwijnen omdat de roltrappen van slechte kwaliteit worden vervangen.

Schepmans suggereert dat de MIVB naast sensibiliseringscampagnes ook via bewakingscamera’s misbruikers van de noodknop zou moeten opsporen en bestraffen. Ook zouden MIVB-medewerkers volgens haar nog beter een oogje in het zeil kunnen houden.

"Op heterdaad betrappen is de enige manier," zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. "Maar vandalen gaan niet op de knop drukken als er mensen staan te kijken." De grote meerderheid van de roltrappen is bovendien uitgerust met een systeem dat vanzelf heropstart zodra de situatie weer als veilig wordt beoordeeld, zegt hij nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, roltrappen, MIVB, Françoise Schepmans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni