Minister Jambon wacht onderzoek Mawda-zaak af alvorens zich uit te spreken

© PHOTONEWS Jan Jambon2
| Jan Jambon (N-VA) wil geen enkele uitspraak doen over de omstandigheden van de dood van het tweejarige meisje Mawda.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil geen enkele uitspraak doen over de omstandigheden van de dood van het tweejarige meisje Mawda. Nogal wat oppositiepartijen wilden de minister woensdag in de Kamer aan de tand voelen over wat er precies gebeurde tijdens die tragische nacht. "Ik zal pas antwoorden wanneer het onderzoek gedaan is. Ik wil geen uitspraken doen die de rechtsgang kunnen verstoren of beïnvloeden," antwoordde de minister.

Het meisje kwam vorige week woensdagnacht om het leven toen ze door een kogel werd geraakt. Ze bevond zich toen in een bestelwagen, samen met haar ouders en andere migranten. Het voertuig werd al kilometers lang achtervolgd door de politie.

Hoe verliep de achtervolging? Wie heeft de ouders ingelicht over de dood van het meisje? Gebeurde dat pas veel later? Is hun ander vierjarig kindje samen met hen opgesloten? Zijn de andere migranten in de bestelwagen - en ook de smokkelaars - vrijgelaten? Het is maar een greep uit de vele vragen die Marco Van Hees (PVDA), Benoit Hellings (Ecolo), Wouter De Vriendt (Groen), Eric Thiebaut (PS) en Meryame Kitir (SP.A) de minister voorschotelden. Maar die wil dus geen enkele risico nemen rond het verloop van het onderzoek.

Comité P

Jambon preciseerde dat er momenteel geen twee onderzoeken door mekaar lopen. Het is niet zo dat de Dienst Enquêtes P van het Comité P - de politiewaakhond - een eigen onderzoek voert naar het tragische incident. Wel werd de dienst door de onderzoeksrechter gevat met een aantal precieze feiten, zei minister Jambon.

De vicepremier wees op de krijtlijnen van de ministeriële rondzendbrief die het kader schetst voor de politie in geval van een achtervolging, maar ook op de regels rond het gebruik van wapens.

Die achtervolging strekte zich uit over de provincies Namen en Henegouwen. In beide provincies waren toen telkens drie ploegen van twee personen bij de wegpolitie aanwezig, legde de minister uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?