MR-dissidenten organiseren burgeroverleg over gemeenten heen

© Filip De Rycke
| Les Démocrates, de lijst van Charles Henri Dallemagne in Jette. In Ukkel startte Marc Cools de lijst Uccle En Avant!.

Met de facebookgroep Renouveau Politique willen MR-dissidenten Marc Cools en Charles Henri Dallemagne meer dialoog tussen burgers en politici over lokale politiek. 'Op lange termijn willen we overleg tussen inwoners van alle Brusselse gemeenten.'

In hun zelfverklaard streven naar politieke vernieuwing hadden Marc Cools en Charles Henri Dallemagne al een eigen liberale scheurlijst opgestart. Cools startte Ukkel Vooruit-En Avant!, Dallemagne riep in Jette Les Démocrates in het leven.

Op beide lijsten staan behoorlijk wat burgers die eerder nog niet aan politiek deden. Een inspanning dus om inwoners meer te betrekken bij gemeentepolitiek, maar Cools en Dallemagne willen nog verder gaan. In de Facebookgroep Renouveau Politique kunnen burgers en politici van beide lijsten voortaan met elkaar overleggen, over de gemeentegrenzen heen.

Geen extremisten

“Een voorstel dat in Jette werkt, kan misschien ook nuttig zijn in Ukkel,” legt Marc Cools uit. “Met de Facebookgroep willen we die ideeën uitwisselen. Voor inwoners is het ook een manier om hun noden te uiten, omgekeerd willen we hen via het platform informeren over de gemeentepolitiek.”

En iedereen is welkom op de lijst. “Ook mensen van andere gemeentes, en ja, ook mensen van andere partijen. Alleen mensen van extreem-links of extreem-rechts, zoals PTB/PVDA en Vlaams Belang, laten we niet toe. Met fanatiekelingen kan je geen dialoog aangaan. We mogen het oneens zijn, maar er moet wel respect zijn voor de andere mening.”

Overleg over heel Brussels gewest

Voorlopig is de groep nog gesloten en beperkt tot Jette en Ukkel. Maar Cools ziet het grootser: “Op termijn willen we naar een overlegplatform gaan met alle Brusselse gemeenten. Bedoeling is om de groep dan open te maken voor iedereen. Maar we gaan nu eerst de groep opstarten en kijken hoe het overleg verloopt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?