Gemeenteraad Anderlecht toch van start ondanks bedreigingen

JP , LG
© BRUZZ - Belga
30/11/2023
Updated: 30/11/2023 19.35u

De gemeenteraad van Anderlecht is donderdagavond op het aangekondigde tijdstip en achter gesloten deuren van start gegaan. Een motie van Ecolo over het dragen van een hoofddoek achter het gemeenteloket zorgt al enige dagen voor controverse. MR vroeg donderdagnamiddag burgemeester Cumps nog om uitstel. De partij stelde voor om in plaats daarvan de fractieleiders bijeen te roepen vanwege bedreigingen aan het adres van verschillende gemeenteraadsleden.

Verschillende gemeenteraadsleden in Anderlecht die zich verzetten tegen het toelaten van religieuze tekens in de gemeenteadministratie hebben bedreigingen gekregen, sommigen zelfs doodsbedreigingen. De MR vroeg zelfs de eigen gemeenteraadsleden niet naar de gemeenteraad te komen. Fractieleider Gaëtan Van Goidsenhoven zou bij de start van de gemeenteraad een toelichting geven, maar die bleef vooralsnog uit.

Aanleiding voor de spanningen is een motie van Ecolo-Groen om het dragen van levensbeschouwelijke tekenen toe te staan in de administratie. Die motie staat op de agenda van de gemeenteraad. Schepen van Gelijke Kansen Nadia Kammachi (Ecolo) wil met de motie een doorbraak forceren in een dossier dat volgens Ecolo-Groen al maanden geblokkeerd zit. Ze rekent daarbij op stemmen vanuit de oppositie, zoals PTB-PVDA.

Dat zet het schepencollege onder druk, omdat die niet op een lijn zit in deze kwestie. Er klinkt ook heel wat kritiek op de soloslim-actie van Ecolo-Groen omdat het de spanningen op de spits drijft. “Terwijl hierover in alle sereniteit moet kunnen worden gepraat,” stelt onder meer Vooruit-schepen Bieke Comer.

Volgens oppositiepartij MR wil Ecolo, op 200 dagen van de verkiezingen, met "communautaristische manipulaties" de kiezers terug te winnen ze die onder meer door GoodMove hebben verloren.

Electorale vlucht vooruit

"Politieke overwegingen komen pas na de veiligheid", zeggen Van Goidsenhoven en Brussels MR-voorzitter David Leisterh daarom. Gaëtan Van Goidsenhoven heeft minister van Lokale besturen Bernard Clerfayt (DéFI) gevraagd om tussen te komen om serene democratische debatten te garanderen.

"Ecolo en Groen kiezen hier de electorale vlucht vooruit, en nemen hun coalitiepartners in snelheid door zich zonder akkoord als de helden van de hoofddoek op te werpen", zegt ook N-VA-gemeenteraadslid Gilles Verstraeten.

"Ik zal mij verzetten en zo goed mogelijk proberen uitleggen waarom de uitdrukking van religie of levensbeschouwelijke overtuiging echt geen plaats dient te krijgen in de uitoefening van een ambtelijke functie en hoe dit voor problemen zorgt", voegt hij eraan toe. "Ik vermoed dat men op die manier anti-Good-Move stemmers wil terughalen. Volgens mij is de kiezer zo dom niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Anderlecht, Fabrice Cumps, Gaëtan Van Goidsenhoven, MR, hoofddoekendebat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie