N-VA dwingt zitje af in stadsvzw Brussels Major Events

TDN
© BRUZZ
29/11/2019

De partij N-VA krijgt een zitje als waarnemer zonder stemrecht in de raad van bestuur van de Brusselse event-vzw Brussels Major Events (BME), die afgelopen zomer nog de Tourstart regisseerde. Dat besliste burgemeester Philippe Close (PS), nadat N-VA een klacht had ingediend.

Dat schrijft de krant De Tijd vrijdag.

In 2016 diende voormalig Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) een klacht in bij de cultuurpactcommissie tegen de samenstelling van de raad van bestuur van BME. Die commissie waakt over de naleving van het Cultuurpact, dat een evenredige vertegenwoordiging van de politieke kleuren in onze culturele instellingen voorziet.

Controle op vzw's

De klacht is na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 hernomen door zijn opvolger in de gemeenteraad. "We vragen al jaren duidelijkheid over de geldstromen in de vele vzw's van de stad Brussel. Helaas worden we, zeker bij de grote instellingen, angstvallig buitengehouden", stelt Mathias Vanden Borre (N-VA).

Maar nu halen de Vlaams-nationalisten hun eerste slag thuis. Burgemeester Philippe Close beloofde hen dan ook een zitje in Brussels Major Events, de stedelijke vzw die evenementen zoals Brussel Bad, Winterpret en recent ook de Tourstart organiseert. "BME is een chouchou van Close waar veel belastinggeld naar vloeit. Het is dus normaal dat er ook vanuit de oppositie controle op wordt uitgeoefend."

Vanden Borre laat weten dat sinds de zomer gelijkaardige klachten lopen tegen de vzw's Brussels Expo (event en entertainment), Prosport Brussel (uitbating Koning Boudewijnstadion) en de Brusselse Zwem- en Badinrichtingen (exploitatie zwembaden). Die klachten zijn nog in behandeling.

Jungle van mandaten

De voorbije jaren werden de stadsvzw's niet gespaard van schandalen, denk maar aan het fiasco bij vzw Gial of Samusocial. Onder Close werd sterk gesnoeid in de jungle van mandaten. De grootste vzw's, zoals BME, beschikken voortaan ook over een beheerscontract.

"Gezien het verleden willen we vooral een overdaad aan mandaten vermijden", reageerde burgemeester Close. "Dat is de reden waarom niet alle oppositiepartijen een mandaat hebben gekregen. Maar in elke raad van bestuur zit wel degelijk een controlerend lid van de oppositie. Er valt niets te verbergen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Mathias Vanden Borre, Philippe Close, Brussels Major Events

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni